Campus Allegro - heleää lasia ja punatiiltä

Lasia, tiiltä, ruostutettuja pintoja, vanhoja katuja ja taidetta. Pietarsaaren keskustaan valmistunut Campus Allegro on leivottu vanhasta ja uudesta. Se on monen oppilaitoksen ja 700 opiskelijan viisikerroksinen kokonaisuus. Jos siitä ja sen kahviloista kehkeytyy kaupunkilaisten olohuone, suunnittelijan unelma toteutuu. Avajaisviikolla tungosta on riittänyt.

Kotimaa
Kuvassa Campus Allegron oleskelutila.
Ritva Karhula / Yle

Tässä on ravintola, tässä kahvila, konserttisali. Olemme Itäisellä pitkällä kadulla, esittelee arkkitehti Roger Wingren. Hän on herättänyt talon sisällä eloon vanhat, historian nielaisemat kadut.

-Kadulla kohtaavat yhteiskuntaa rakentavat ja hajottavat voimat, vallankumoukset ja vastavallankumoukset. Ihmisten ja kansojen kohtalot sekoittuvat. Näin on ollut aina historiassa. Nyt kadut yhdistävät ammattikorkeakoulut ja muut oppilaitokset samojen kahvilapöytien ääreen.

Läpinäkyvää kuin lasi

Talo on läpinäkyvä. Raatihuone kutsuu lasiseinän takana. Vanhat rakennukset ovat sanelleet värit, jopa niin, että taiteilija Niina Roos muokkasi suuren taideteoksensa talon sävyjen mukaan. Allegrossa kohtaa neljä vuosisataa., tuorein toi kiven ja tiilen yhdistäjäksi lasin.

Voit mitä tahdot, lukee aulan taideteoksessa. Valaistu teksti on sitaistu kivenjärkäleen ympärille.

Lapsi on nyt syntynyt ja sen pitäisi pärjätä itse. Nyt voi olla nöyrä ja ylpeä.

- Kivessä on todella vähän energiaa ja silti se voi mitä tahtoo. Vaikuttavaa, ihastelee arkkitehti Wingren.

Kampuskokonaisuuteen kuuluvaan Schauman- saliin mahtuu 400 vierasta. Jugend- rakennuksen puolella kamarimusiikkisaliin pääsee suoraan toriltakin. Parven penkit on siepattu Purmon kirkosta. Akustiikka säädellään napin painalluksella ja verhojen heilahduksella. Kyse on kaiun pituudesta, sekunneista. Maksiimi kaiku on 2,2 sekuntia.

-Kyllä soittajat sen totta vieköön huomaavat, huikkaa salissa harjoitteleva muusikko.

Värejä ja flyygeleitä

Lindskogin talon pihalla oli aikoinaan piharakennus. Siitä muistuttaa kampuksella ilmastointikuilun ruskeaksi ruostuva seinä. Se on ”sitaatti ” arkkitehdin kielellä.

Sitä voi tarkastella lasin läpi Herrholmin kujalla. Aikoinaan kadunnimi kaiverrettiin peltiin, nyt se on sipaistu pleksiin.

1700-luvun lopulta peräisin olevan kauppiaantalon, Lindskogin talon alkuperäiset värit ovat seinissä ja katossa jäljellä pieninä ruutuina, muistutuksina menneisyydestä. Jos talokierroksella on jo ehtinyt ihailla mustalla kesytettyä roosaa seinissä, niin raivonkeltainen huone nostaa ihokarvat.

Musiikkitalon soitinten määrä on melkoinen kehä kolmosen ulkopuolella. Flyygeleitä on 25. Yksi soitin on ostettu Fritz Jakobssonilta. Torvald Perman antoi fortepianon. Soitinten takia tilojen kosteus on noin 45 prosenttia.

"Lapsi on syntynyt"

Allegron viidennestä kerroksesta on näköala yli kaupungin. Alempana, luokkatiloissakin voi tarkastella naapureiden kattomuotoja.

Campus Allegron ideat muhivat jo 20 - 30 vuotta sitten. Nyt se on valmis ja käytössä.

-Lapsi on nyt syntynyt ja sen pitäisi pärjätä itse. Nyt voi olla nöyrä ja ylpeä. Arkkitehti saa tällaisen työn pöydälleen vain kerran elämässä, Roger Wingren sanoo.