1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kunnat käyvät reseptihoitajan kukkarolla - Tehy hämmästelee

Ammattiliitto Tehy suosittelee lääkkeitä määräävälle sairaanhoitajalle 500-800 euron kuukausittaista palkanlisää. Osa kunnista maksaa kuitenkin vain 300 euroa. On myös kuntia, jotka haluavat sairaanhoitajan maksavan omasta pussistaan 5 000 euron lisäkoulutuksen.

Kotimaan uutiset
Hoitaja ja lääkäri tutkivat reseptiä tietokoneelta.
Tommi Parkkinen/Yle

Lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat ovat joutuneet kamppailemaan eduistaan kuntatyönantajan kanssa.

Osa kunnista ei suostu maksamaan reseptihoitajille ammattiliitto Tehyn suosittelemaa palkanlisää, joka on 500-800 euroa kuukaudessa. Korvaus on voinut jäädä esimerkiksi 300 euroon. Osa kunnista on jopa halunnut sairaanhoitajien maksavan itse lisäkoulutuksensa, joka tekee noin 5 000 euroa.

Kuntatyönantajan suhtautuminen reseptihoitajiin hämmästyttää järjestöasiantuntija Anna Rinkistä Tehyn Joensuun aluetoimistosta.

- Kuulostaa siltä, että halutaan säästää ehkä tässä tilanteessa. Meidän pitää kuitenkin voida taata kansalaisille terveyspalvelut, ja muutokset ovat välttämättömiä, sanoo Rinkinen.

Kallispalkkaisia lääkäreitä havitellaan - reseptihoitajista säästetään

Samaan aikaan säästäessään reseptihoitajien eduista varsinkin syrjäiset kunnat houkuttelevat kynsin hampain lääkäreitä kovalla palkalla. Tehyn mukaan lääkkeitä määräävä sairaanhoitaja on päinvastoin säästöä kunnalle ja vapauttaa lääkärin.

Lääkärin aikaa on paremmin käytettävissä potilaiden hoitoon ja muihin tehtäviin.

Anna Rinkinen

- Lääkärin aikaa on paremmin käytettävissä potilaiden hoitoon ja muihin tehtäviin, toteaa Tehyn järjestöasiantuntija Anna Rinkinen.

Pohjois-Karjalan ensimmäiset lääkkeitä määräävät sairaanhoitajat valmistuivat ammattikorkeakoulusta vajaa vuosi sitten. Hoitajat saivat yli vuoden kestävän lisäkoulutuksen rajattuun lääkkeenmääräämiseen. Lääkkeitä määrätään esimerkiksi virtsatieinfektioihin sekä nielu- ja silmätulehduksiin. Erikoispätevyyden myönsi Valvira.

Suomessa on nyt noin 100 reseptihoitajaa, joista Pohjois-Karjalassa puolenkymmentä.

Lue seuraavaksi