En tahtonut terroristiksi

Saarnaajat ovat värvänneet Suomesta useita syrjäytyneitä nuoria pyhään sotaan. Suomessa kasvaneelle Ahmedille paljastui vasta Somaliassa, että hänestä haluttiin terroristi. Toimittaja Wali Hashi. Areenauusinta.

Silminnäkijä
Kahlitut lapset. Terroristijärjestö Al-Shabaab pitää värväämiään lapsia kahleissa. Tähän samaiseen koulutuskeskukseen päätyi myös suomalainen Ahmed. Kuva on otettu viime kesänä, kun Afrikan Unionin joukot saivat paikan haltuunsa. (Kuvan poika ei ole suomalainen Ahmed.)
Katso tästä Silminnäkijän jakso En tahtonut terroristiksi.

Ahmed on peloissaan. Hän on paennut pahamaineisia Al-Shabaabin terroristeja Somaliasta Keniaan. Hän ei pääse takaisin kotiin Suomeen, eikä muutakaan paikkaa ole.

Ahmed on paennut ennenkin. Hän päätyi 8-vuotiaana Suomeen Somaliasta sisällissodan jaloista. Hän sai oleskeluluvan ja kävi koulunsa Helsingissä.

Monien somalinuorten tapaan Ahmedille ei ollut helppoa elää kahden kulttuurin välissä.

- Kun olin nuori, mikään ei oikein toiminut. Vanhemmat yrittivät kauheasti, että opiskelisin. Mä yritin opiskella, mutta asia ei mennyt niin kuin isä ja äiti halusivat. Sitten mäajauduin hengailemaan toisten nuorten kanssa, hän kertoo toimittaja Wali Hashille Nairobissa.

Ahmed houkuteltiin lähtemään Suomesta saarnaajien matkaan. Somaliaan hän luuli menevänsä auttamaan nälkää näkeviä lapsia. Nyt hän pakenee terroristeja.
Ahmed houkuteltiin lähtemään Suomesta saarnaajien matkaan. Somaliaan hän luuli menevänsä auttamaan nälkää näkeviä lapsia. Nyt hän pakenee terroristeja. Yle

Ahmed oli otollista riistaa terroristijärjestö Al-Shabaabin värvääjille. Heitä kiertää mm. Pohjoismaissa etsimässä syrjäytymiskierteessä olevia maahanmuuttajanuoria. He eivät pärjää kotona, eivätkä valtakulttuurin kanssa. Erityisesti Al-Shabaab metsästää päihde- ja rikoskierteessä olevia nuoria, mm. vankiloista.

Ne sanoi, että se mitä noi nuoret tekee, niin sinäkin teet.

Ahmed

Piti auttaa nälkäisiä lapsia

Värvääjät esiintyvät saarnaajina, jotka tarjoavat pelastusta ahdingossa oleville nuorille. He saattavat olla ensimmäisiä ihmisiä vuosiin, jotka välittävät nuoresta. Hyvä houkutin on myös tavara.

- Mä en ole nähnyt sellaisia ihmisiä koskaan, jotka kuuntelee ja antaa mulle mitä vaan. Ne osti mulle vaatteita, ja antoi mulle paljon rahaa, kertoo Ahmed.

Sympaattisilta vaikuttaneet värvääjät onnistuivat saamaan Ahmedin luottamuksen. Hänet houkuteltiin lähtemään ensin saarnaajien matkaan Eurooppaan. Ruotsin kautta mentiin Tanskaan ja sitten Lontooseen. Ahmed koki, että hän sai uusia ystäviä. Ensimmäistä kertaa elämässään hän tunsi tulevansa kuulluksi.

Kun uudet ystävät ovat menossa auttamaan Somalian nälänhädästä kärsiviä lapsia, Ahmed tarjoutui mukaan auttamaan. Se oli hänen elämänsä pahin virhe.

- Me lähdettiin sitten sinne Somaliaan. Mutta mä en nähnyt mitään mitä ne on jakamassa. Kun me tultiin Somaliaan, mulle näytettiin paljon nuoria. Ne sanoi, että se mitä noi nuoret tekee, niin sinäkin teet.

Yllättävä löytö. Afrikan Unionin joukot löysivät kahlittuja lapsia koulutuskeskuksesta. Tänne on tuotu myös Pohjoismaista kymmeniä somalinuoria.
Yllättävä löytö. Afrikan Unionin joukot löysivät kahlittuja lapsia koulutuskeskuksesta. Tänne on tuotu myös Pohjoismaista kymmeniä somalinuoria. Lehtikuva. Kuvaaja Feisal Omar.

Ahmed vietiin koulutuskeskukseen, joka oli täynnä lapsia ja nuoria kahleet jaloissaan. Ahmedille paljastui, että hänestäkin haluttiin terroristi.

Terroristien kasvualustana syrjäytyneet

Terroristijärjestö Al-Shabaab on onnistunut houkuttelemaan kymmeniä nuoria Pohjoismaista Somalian taisteluihin ja jopa itsemurhaiskuihin. Yksi tunnetuimmista on Tanskan kansalainen Rasid Arten, joka räjäytti 3.12.2009 itsemurhapommin Mogadishussa keskellä lääketieteen opiskelijoiden valmistumisjuhlia. Iskussa kuoli kolme ministeriä.

Kahden viime vuoden aikana Al-Shabaab on kärsinyt Somaliassa suuria tappioita. Se on menettänyt suuren osa hallitsemistaan alueista, mm. tärkeän satamakaupungin Kismayon. Siitä huolimatta järjestö pystyy aiheuttamaan katastrofeja Somaliassa, kuten tuoreen itsemurhaiskun, jonka kohteena oli turvallisuusjoukkojen tärkeä virkamies.

Ne osti mulle vaatteita, ja antoi mulle paljon rahaa

Ahmed

Ahmedin tarina osoittaa, miten kiinteästi Somalian sota koskettaa Suomea. Samalla se kertoo, millaista kasvualustaa vihalle ja terrorille syntyy syrjäytyneistä, kahden kulttuurin väliin pudonneista nuorista.

Uusinta Yle Areenassa 30 päivän ajan 24.9.2013 lähtien.