Kiinalaiset rock-bändit laulavat kieli keskellä suuta

Kiinalaisia indiebändejä tuodaan Suomeen. Vaihtoehtomusiikista on tullut Kiinassa uuden ajan nuorisoilmiö. Tiukka sensuuri rajoittaa kuitenkin myös bändien toimintaa.

kulttuuri
Kiinalaispändi Chui Wan esiintyy Dubrovnik-baarissa Helsingissä.
Yle

Vasta viime syksynä ensimmäisen levynsä julkaissut Chui Wan on yksi Pekingin underground-piirien uusista toivoista. Bändi on maustanut psykedeelisen rockinsa surffaavalla tremolokitaralla ja diskoavalla rumpukompilla.

- Kiinassa rock-musiikilla ei ole paljon kuuntelijoita. Keikoilla tunnemme ison osan yleisöstä, kertoi bändin basisti Wu Qiong bändin vieraillessa Helsingissä.

Kuitenkin jo se, että Kiinassa soitetaan vaihtoehtoista rockia, kertoo jotain tapahtuneen. Vielä kymmenen vuotta sitten olisi ollut vaikea kuvitella alakulttuurien valtaavan alaa yhtentäistä kulttuuria korostaneessa ja yhden puolueen hallitsemassa maassa.

Ei pelkkää cantopopia

Maailmalla kiinalaisesta populaarimusiikista tunnetaan lähinnä kevyt cantopop. Viiden viime vuoden aikana suosioon on noussut kuitenkin iso liuta metallibändejä sekä joitakin post-punk ja post-rock-bändejä.

- Levy-yhtiömme työntää bändejä ulkomaille. Olemme vakuuttuneita siitä, että bändeillämme on sanottavaa myös kansainvälisessä musiikkiskenessä, kiinalaisen Maybe Mars -levy-yhtiön edustaja Julia Fortuny sanoo.

Pohjois-Euroopassa idän indiebändejä esittelee kiertävä klubi Club Niubi. Niubi on kiinalainen kirosana, joka tarkoittaa suorana käännöksenä lehmän emätintä. Rock-keikalla Kiinassa sanaa käytetään esimerkiksi hyvän soolon ylistämiseen.

- Kiinalainen musiikki kasvaa hirveätä vauhtia. Siellä syntyy koko ajan uusia juttuja, jotka voivat olla todella mielenkiintoisia, Club Niubin perustaja, promoottori Olavi Paananen sanoo.

Helpommin tehty kuin sanottu

Kaikki kiinalaisen vaihtoehtomusiikin parissa työskentelevät vakuuttavat, että näiltä bändeiltä löytyy sanottavaa. Tiettyjen asioiden sanominen on Kiinassa silti yhä vaikeaa.

- Bändit eivät ole hirveän tiukilla, mutta kyllä ne miettivät koko ajan, mitä voivat ja mitä eivät voi sanoa. Esimerkiksi lyriikat voidaan jättää painamatta cd-levyn kansiin, että vältyttäisiin sensuurilta, Paananen sanoo.

Jos sanoitukset tai vaikka artistin etninen alkuperä ei sensoria miellytä, voi seurauksena olla levyn julkaisemisen kieltäminen. Näin kävi esimerkiksi Maybe Marsille levyttävälle Birdstriking-yhtyeelle. Bändi reagoi kieltoon julkaisemalla levynsä itse.

Vaikka Chui Wan ei ole poliittinen bändi, on myös heidän sanoituksissaan joitakin piilomerkityksiä, basisti Wu Qiong paljastaa.

- Esimerkiksi kappale Black Cat, White Cat tulee sanonnasta, jota myös Deng Xiaoping käytti. Hän sanoi, että ei ole väliä onko kissa musta vai valkoinen, kunhan se pyydystää hiiren.