Uusi keksintö niputtaa puusta energiapommeja

Jyväskyläläinen Fixteri Oy on kehittänyt harvennusmetsiin ja energiapuun korjuuseen laitteen, josta ennakoidaan metsänhoidon ja energiapuun korjuun seuraavaa hittituotetta.

Kotimaa
Metsäköne kerää energiapuuta metsästä.
Jarkko Riikonen / Yle

Energiapuupaalain on keskisuomalaisen teollisuuden uusi vientitoivo. Ainakin pääomasijoittajat uskoivat laitteeseen viime vuonna vajaan kahden miljoonan euron verran. Nehän yleensä tahtovat haluta sijoitukselleen jonkinlaisella kertoimella tuoton.

Siistiä jälkeä

Vaajakoskella toimivan Fixterin laite mittaa hakatun puun määrän ennen kuin se päästää puun otteestaan. Sen tuottamat puupaalit on monin verroin nykyistä helpompaa kuljettaa käyttöpaikoille. Metsänomistaja taas saa samalta alalta myytyä selvästi enemmän puuta, eikä metsään jää kulkemista haittaavaa risukkoa.

Kaksi energiapuupaalia vastaa energiasisällöltään yhtä 200 litran tynnyriä kevyttä polttoöljyä.

Minna Lappalainen

- Jälki on siistiä ja tulee alikasvusmetsäkin hoidettua ja samoin isommat puut. Puu tulee tarkkaan korjattua tällä menetelmällä, kuvailee metsätyön tutkija Yrjö Nuutinen Metsäntutkimuslaitokselta.

Fixterin ihmekone on tavallisen harvesterin kyytiin asennettava paalain, joka kerää harvennuspuun ja paketoi sen siisteihin nippuihin.

- Kaksi energiapuupaalia vastaa käytännössä energiasisällöltään yhtä 200 litran tynnyriä kevyttä polttoöljyä. Olen monta kertaa ajatellut, että jos meillä olisi täällä öljytynnyreitä pitkiinsä, niin herättäiskö me suomalaiset siihen, miten valtava mahdollisuus meillä tässä on, puntaroi Fixteri Oy:n toimitusjohtaja Minna Lappalainen.

Kansainväliset näkymät

Suomessa on hoitamattomia ensiharvennusmetsiä noin 600 000 hehtaaria.

- Nyt jos me laitettaisiin ne metsät kuntoon, niin käytännössä saataisiin sieltä niin paljon energian raaka-ainetta, että se vastaisi kaikkien Suomen omakotitalojen energiankulutuksen tarvetta, luonnehtii Lappalainen.

Fixterin horisontti ei rajoitu suinkaan Suomeen. Pääomasijoittajienkin kiinnostusta selittää se, että Fixter tähyää Etelä-Amerikan ja Aasian poppeli- ja eukalyptusviljelmille. Paalain kun toimii niissä aivan yhtä hyvin kuin suomalaisessa sekametsässä.

- Kyllä nähdään, että meillä on globaali potentiaali tälle teknologialle. Tällä hetkellä on jo ruotsalaisten ja virolaisten kanssa yhteistyötä. Keski-Eurooppa on osoittanut erittäin suurta kiinnostusta, mutta yhtä lailla muut markkinat laaja-alaisesti. Teknologia on sovellettavissa eukalyptuksen ja poppelin korjaamiseen energiakäyttöön, ja sitä kautta puhutaan jo todella laajasta markkina-alueesta, Etelä-Amerikasta, Kauko-Idästä ja Aasiasta, Lappalainen luettelee.