Kiteetä kuritetaan - kaupunki hakee uusia työantajia

Suuret työnantajat ovat karttaneet Kiteen kaupunkia. Huonekalutehdas ja lastulevytehdas veivät työpaikkoja teollisuusalueelta. Nyt kaupungin tulevaisuuden suunnitelmia tummentaa Marimekon suunnitelmat lakkauttaa toiminta Kiteeltä.

Kitee
Kiteen kaupungin raitti talvella 2013.
Heikki Haapalainen / Yle

Kiteen Puhoksen teollisuusalueelta on muutamien vuosien aikana hävinnyt noin puolet työpaikoista. Huonekaluvalmistaja Havukaisen jälkeen kaatui Puhos Board, jonka myyminen polkee edelleen paikallaan.

Ekokem Oy:n piti perustaa Puhoksen alueelle jätteenpolttolaitos, mutta suunnitelmat kariutuivat. Lisäksi Stora Enso uhkaa vähentää Kiteen sahalta 15 työntekijää. Keski-Karjalan asukkaiden sietokykyä koetellaan.

- Tilanne vaikuttaa huonolta. Itselläni on työpaikka, mutta miehelläni ei ole, kertoo rääkkyläläinen Sari Vesainen.

Vesainen kertoo, että perhe viihtyisi Keski-Karjalassa, mutta ilman töitä elämä on jatkuvaa kukkaron nyörien kiristämistä.

- Pois muuttaminen on käynyt mielessä. Ennen kuin lapset ovat kouluiässä, se on mahdollista. Jos ei töitä täältä löydy, ei ole paljon vaihtoehtoja, Vesainen kommentoi.

"Marimekko osa Kiteen historiaa"

Monet pitävät Marimekkoa osana Pohjois-Karjalaa, sillä yrityksen perustaja Armi Ratia oli kotoisin Laatokan Karjalasta ja ompelimo on toiminut Kiteellä lähes 40 vuotta. Nyt yritys uhkaa lakkauttaa toiminnan Kiteellä kokonaan ja työttömäksi uhkaa jäädä noin neljäkymmentä henkilöä. Torstaina työntekijät järkyttyivät tiedosta. Perjantaina tunteet olivat vielä voimakkaammat.

Aika monesta suusta tuli, että viha.

Anna-Maija Sonne

- Tänä aamuna, kun pidettiin palaveria kyselin, mitkä on fiilikset. Aika monesta suusta tuli, että viha, Marimekon Kiteen ompelimon luottamusmies Anna-Maija Sonne kuvailee tunnelmia.

- Tämä on surullista. Marimekko on toiminut Kiteellä lähes neljänkymmenen vuoden ajan ja on osa Kiteen historiaa, toteaa Kiteen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esa Lahtela.

Soitto työministerille

Marimekon tehtaanmyymälän loppuminen tarkoittaisi myös Kiteen matkailun hiipumista. Ompelimon työntekijöiden keski-ikä hipoo 50:tä ja työllistyminen uusiin työpaikkoihin olisi vaikeaa. Kiteen työttömyysprosentti on noussut kolmen vuoden aikana merkittävästi. Tammikuussa työttömyysprosentti oli jo 17,1.

Ihalaiseen varmaan otetaan yhteyttä.

Esa Lahtela

- Joudutaan varmaan tiukentamaan vyötä ja käymään läpi kaikki mitä voidaan kaupungin talouden osalta saada. Nytkin on jo tiukkaa, niin miten saadaan talous tasapainoon ja alijäämät katettua, miettii SDP:n kunnanvaltuutettu, hallituksen puheenjohtaja Esa Lahtela.

- Ihalaiseen varmaan otetaan yhteyttä, sanoo Lahtela.

Ikärasismia ja toiveita paremmasta

Vaikka työttömiksi joutuneille tarjotaan uudelleenkoulutusta, osa pitää työllistymismahdollisuuksia ohuina.

- Vaikka sanovat, ettei olisi ikärasismia, niin se ei pidä paikkaansa. Kun olet liki viisikymppinen, töitä ei löydy, rääkkyläläinen Vesainen tuhahtaa.

Kun olet liki viisikymppinen, töitä ei löydy.

Sari Vesainen

Lahtela kertoo, että valoa pilkottaa tunnelin päässä, mutta kaupungin ja Keski-Karjalan Kehittämisyhtiön käymistä neuvotteluista uusien toimijoiden kanssa ei vielä uskalleta kertoa julkisuuteen.

- Jotain sellaista pientä positiivisuutta on olemassa ja se nähdään tässä tulevaisuudessa. Ei hirveen paljon uskalla luvata mitään, koska neuvottelut ovat useammankin toimijan kanssa käynnissä.