Koe uusi yle.fi

Henkilökohtainen ote auttoi löytämään reitin työelämään

Meri-Lapissa on saatu hyviä tuloksia nuorten syrjäytymisen ehkäisyssä. Alle 25-vuotiaita nuoria on ohjattu henkilökohtaisesti jatko-opintojen pariin.

Kotimaa
Tuntematon henkilö kuvattuna rautatieasemalla selkäpuolelta.
Mikko Suhonen

Tiiviillä yhteistyöllä opiskelupaikka on löytynyt kymmenille pitkään työttömänä olleelle tai vailla ammattikoulutusta olleelle nuorelle.

Kolme vuotta kestäneessä Reitti työelämään projektissa on ohjattu syrjäytymisvaarassa olevia nuoria henkilökohtaisella otteella jatko-opintojen pariin. Helmikuussa päättyneeseen projektiin osallistui kaikkiaan reilut sata pitkään työttämänä ollutta tai vailla ammattikoulutusta olevaa nuorta.

Kemiläisellä 16-vuotiaalla Riku Tissarilla jäi peruskoulun viimeinen luokka kesken. Kotona lorvailun sijasta poika päätti kuitenkin osallistua syrjäytymisvaarassa oleville 15-24 -vuotiaille nuorille tarkoitettuun Reitti työlämä -projektiin.

- Mulla ei ollut mitään ideaa mihin ammattiin haluaisin mennä, niin päätin sitten tulla tänne tekeen sen

Riku Tissari
Riku TissariYle / Heidi Hannukainen

ysiluokan loppuun ja etsimään sitä omaa ammattia, Tissari sanoo.

Tissari kertoo, että jokaisella oppilaalla on oma opintosuunnitelma, joka helpottaa opiskelua huomattavasti.

Hyviä tuloksia

Helmikuun loppuun mennessä projektin päättäneistä 56 nuoresta ammatilliseen jatko-opintoihin siirtyi 39. Vain kymmenen prosenttia keskeytti reittinsä työelämään. Pohjantähtiopiston halinnoiman projektin ohjaaja Tarja Niemi uskoo henkilökohtaisen ohjausotteen olevan avainsana hyviin tuloksiin.

- Meillä on aikaa opetella tuntemaan nuori ja tosissaan selvittää, mikä on se hänen oma juttunsa. Vaikka elämä olisi muuten ihan "evvk", mutta se voi olla ihan pikku juttu, josta opiskelupaikka-asiaa aletaan kehittää eteenpäin, Niemi kertoo.

Reitti työelämään -projekti on täydentänyt alueen palvelutarjontaa, sillä Meri-Lapissa ei ole nuorille tarjolla kymppiluokan eikä ammattistartin palveluita.

- Ne nuoret, jotka eivät ysiltä sijoitu jatko-opintoihin tai eivät ammattiopistossa koekaan valitsemaansa alaa omakseen ovat sitten tavlaan tyhjän päällä, Niemi sanoo.

Reitti työelämään -jatkohanke on käynnistynyt tämän kuun alussa. Siinä asiakaskunta on 29 ikävuoteen saakka ja uutena ryhmänä on maahanmuuttajat. Tavoitteena on edelleen ehkäistä syrjäytymistä.