Rundgren: Hallitus kurittaa kuntia

Hallitus kurittaa kuntia, sanoo kansanedustaja Simo Rundgren (kesk.) Kolarista. Rundgren epäilee, että peruskoulut ja lukiot joutuvat säästökuurille.

Simo Rundgren
Simo Rundgren
YLE / Jorma Korhonen

Hallituksen kehysriihen ratkaisuista ei vielä perjantaina oltu annettu yksityiskohtaisia tietoja. Se on kuitenkin kerrottu, että kuntien valtionosuuksia aiotaan leikata 90 miljoonaa euroa.

- Kun samaan aikaan on sote-uudistus ja kuntarakennemuutos täysin sekaisin, voidaan jo tässä vaiheessa sanoa, että kuntalaiset joutuvat kurituksen kohteeksi, Rundgren sanoo.

Kunnissa säästötoimet ovat yleensä kohdistuneet perusopetukseen, sillä käytännössä laki turvaa sosiaali- ja terveyspuolen palvelut.

- Kuntien luottamushenkilöiden on nyt pidettävä huoli siitä, että perusopetus ja lukiokoulutus eivät joudu säästöjen kohteeksi. Suomen tulevaisuuden kannalta on olennaista, että pystymme luomaan lapsillemme hyvä tasoisen kasvatuksen aina päivähoidosta, perusopetuksesta ja toisen asteen koulutuksesta lähtien, Rundgren toteaa.

Rundren uskoo, että hallituksella on jatkossakin suuri kiusaus ohjata kuntarakenneuudistusta valtionosuusjärjestelmällä.

- Ennakkotiedot kertovat, että painopistettä oltaisiin siirtämässä isompien kasvukeskusten palveluiden tukemiseen. Tällaisella valtionosuusjärjestelmällä pystytään aikaa myöten ajamaan keskikokoiset ja pienemmät kunnat mahdottomaan tilanteeseen.