Tullin pääjohtaja EU:n Libyan rajaoperaation päälliköksi

Libyan rajaturvallisuusoperaation on määrä alkaa kesäkuussa.

Kotimaa
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen.
Tulli

Tullin pääjohtajana noin vuoden toiminut Antti Hartikainen siirtyy EU:n tulevan Libyan siviilikriisinhallintaoperaation johtajaksi. Hartikainen jää operaation ajaksi virkavapaalle Tullista, mutta hänen on tarkoitus palata pääjohtajaksi operaation jälkeen.

Hartikainen on koulutukseltaan rajavartiolaitoksen eversti. Hän on aikaisemmin työskennellyt muun muassa EU:n Armenian neuvonantajaryhmän päällikkönä sekä useissa muissa EU:n rajahallintoon liittyvissä tehtävissä.

Libyan rajaturvallisuusoperaatio polkaistaan täysimääräisesti käyntiin kesäkuussa. Operaation tarkoitus on parantaa Libyan rajavalvontaa. EU-johtoisessa hankkeessa muun muassa koulutetaan libyalaisia rajaturvallisuusviranomaisia.

"Ei varaa epäonnistua"

Sisäasiainministeriön ylijohtaja Kalle Kekomäki luonnehtii Tulllin pääjohtajan siirtymistä Libyan rajaoperaation johtoon merkittäväksi nimitykseksi.

- Libyan rajaturvallisuusoperaatio on EU:lle hyvin kriittinen. Unioni ponnistelee luodakseen Libyaan oikeusvaltion, mutta koko rajavalvontakoneisto ja kaikki siihen liittyvä on luotava alusta asti. Edessä on siis todella paljon töitä, eikä oikeastaan varaa epäonnistua, Kekomäki sanoo.

Libyan operaation on määrä olla enintään kolmivuotinen. Kekomäki kuitenkin ennakoi, että operaatio todennäköisesti pitkittyy.

- Operaatiota ei ole vielä perustettu. Hartikaisen tehtävä on ensiksi laittaa operaatio pystyyn, ja sen jälkeen pystytään vasta hahmottelemaan varsinaista aikataulua. Puhutaan kuitenkin useamman vuoden hankkeesta, Kekomäki toteaa.

Suomella ei Libyan rajaoperaatiossa ole erityistä intressiä, vaan pikemminkin on kyse EU:n yhteisestä hankkeesta. Kekomäen mukaan Suomi halusi kuitenkin olla mukana Libyan jälleenrakennuksessa, koska Suomi ei osallistunut Libyan sotilasoperaatioon.