Pelikonsolien maailma saa vipinää yli 100-vuotiaisiinkin

–Pelaaminen on mielen virkistystä ja rajojen ylittämistä. Mielelläni kokeilen tällaista. Olisihan se mukava saada tällainen pelikone itsellekin vaikka sängyn viereen, sanoo pelikonsoleita testannut Marjatta Helin. Tietojenkäsittelyn opiskelijat saivat ikäihmisetkin innostumaan pelikoneista. Jonkun pitää vain heidät laitteisiin tutustuttaa.

Kotimaa
Marjatta Helin innostui pelaamaan Wii-konsolilla miekkailua ja keilailua
Marjatta Helin (edessä) innostui pelaamaan Wii-konsolilla miekkailua ja keilailua.Niko Rönkkö / Yle

Hämeen ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn opiskelijat päättivät tuoda pelikonsolit ja tabletit vanhemman väen käyttöön. Päiväkeskus Olokolossa Hämeenlinnassa nuorten suosikit Wiit ja tabletit otettiin hyvin vastaan.

Jo seuraavana päivänä muistisairaskin kysyy, että koska seuraavan kerran pelataan. Silloin hänelle on jäänyt jo joku muistijälki

Vuokko Syväntö

-Oikein mielenkiintoista, eipä ole tullut aiemmin pelattua. Silloin, kun olin nuori, ei tällaisia pelejä ollut. Silloin pelattiin pesäpalloa. Se pitäisi saada tälle pelikoneellekin, sanoo Marjatta Helin Wii-pelikonsolin keilailun ja miekkailun innostamana.

Päiväkeskus Olokolon toiminnanohjaaja Vuokko Syväntö näkee heti palaamisen myönteiset vaikutukset.

-Jo seuraavana päivänä muistisairaskin kysyy, että koska seuraavan kerran pelataan. Silloin hänelle on jäänyt jo joku muistijälki. Sen näkee myös ilmeistä ja eleistä. Ja joku voi kysyä, mitä huomenna tehdään. Se luo heti odottavaa mielialaa.

Opiskelijoita kiiteltiin kyynelsilmin

Opiskelijoiden opastuksella 96-vuotias Tuulikki Kesäjärvi pääsi nopeasti sinuiksi sudokun pelaamiseen tabletilla. Aiemmin sudokuja oli ratkottu paperiversiona kynän kanssa.

-Kyllä pelaaminen onnistuu. En ole tällaista aiemmin nähnytkään, mutta tämä on todella kivaa.

Yli 100-vuotiaidenkin keskuudessa konsolit käynnistyivät pienen opastuksen jälkeen.

Pelikoneiden tuonti ikäihmisten käyttöön on säväyttänyt myös tietojenkäsittelyn opiskelijoita, jotka valitsivat vanhukset oman yrityskurssinsa liikeideaksi, myöntää Miikka Salo Hämeen ammattikorkeakoulusta.

-Se, miten nämä vanhukset saadaan innostumaan ja he saavat uusia kokemuksia, kuinka se näkyy, on innostavaa. Ensimmäisellä kerralla yksi vanhus tuli jopa kyynelsilmissä halaamaan ja kiittämään.