"Libyassa tuskin tulee valmista parissa vuodessa"

Tulevan EU:n Libyan rajaoperaation johtaja Antti Hartikainen ennakoi, että EU:n Libyan operaatio ei pääty vielä kahden vuoden kuluttua.

Kotimaa
Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen.
Tulli

Tullin pääjohtaja Antti Hartikainen lähtee kehittämään Libyan rajaturvallisuutta. Hartikainen on nimitetty EU:n Libyan rajaoperaation johtoon, ja hänen on tarkoitus aloittaa uusissa tehtävissä keväällä. Tullia Hartikainen ei kuitenkaan jätä, vaan hän palaa pääjohtajan paikalle operaation jälkeen.

Libyan turvallisuustilanne on erittäin hankala, joten Hartikaiselle enteillään hikisiä hetkiä.

- Operaation alkuvaiheessa toimimme Tripolista käsin, koska sen ulkopuolelle ei turvallisuusuhista johtuen voi vielä mennä. Tripoli on ainut alue, joka on melko hyvin Libyan hallituksen hallinnassa, mutta muualla valtaa pitävät erinäiset aseelliset joukot, Hartikainen kuvaa.

Hartikaisen mukaan operaatiossa on kyse erityisesti libyalaisten rajavalvojien ja paikallisten viranomaisten kouluttamisesta. Myös kokonainen rajavalvontakoneisto pitäisi rakentaa alusta alkaen.

- Tällä hetkellä Libyassa ei ole osaamista rajavalvontatehtäviin. Tarkoituksenamme on kehittää laajempaa rajaturvallisuusjärjestelmää, kuten lainsäädäntöä ja viranomaisorganisaatioita, Hartikainen selventää.

Operaation on määrä kestää kaksi vuotta, mutta sitä voidaan jatkaa vuodella. Hartikainen kuitenkin uskoo, että valmista tuskin tulee määräajassa.

- Libyassa ollaan vasta siirtymässä demokraattiseen päätöksentekoon. Maassa pidettiin ensimmäiset demokraattiset vaalit pitkästä aikaa ja tällä hetkellä väliaikainen hallitus on vallassa. Ideana on seuraavaksi lähteä kehittämään perustuslakia, joka menee aikanaan kansanäänestykseen. Vasta sitten on tarkoitus pitää parlamenttivaalit ja presidentinvaalit. Tämä prosessi on pitkä, eikä missään tapauksessa valmis ennen kesää 2014, Hartikainen sanoo.

Antti Hartikainen ennakoi, että EU:n Libyan operaation nimi ja luonne saattavat parin vuoden jälkeen muuttua.

- Voi hyvin tulla uudentyyppien operaatio tämän jälkeen. Minun kokemukseni on se, että mennään jonnekin kahdeksi vuodeksi ja sitten huomataankin, että ollaan oltu 10 vuotta. Konsepti saattaa kuitenkin muuttua ja tehtävät laajeta. Sitä kuitenkin harkitaan myöhemmin, Hartikainen toteaa.