"Yhteisöveron alennuksen dynaamisia vaikutuksia liioiteltu"

Taloustutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että veropiriste puree pikemminkin hitaasti kuin nopeasti.

talous
Eero Lehto
Yle

Hallituksen kehysriihessä tekemä päätös pudottaa yhteisöveroa 4,5 prosenttiyksikköä tietää verotuottoihin 900 miljoonan aukkoa.

Hallitus uskoo lujasti yhteisöveron alentamisen dynaamisiin vaikutuksiin eli siihen, että veronkevennykset toimivat piristysruiskeena, joka saa talouden rattaat pyörimään ja tuottamaan siten lisää verotuloja.

Talousoppineet eivät ole yhtä toiveikkaita. Palkansaajien tutkimuslaitoksen ennustepäällikön Eero Lehdon mielestä dynaamisia vaikutuksia on liioiteltu.

- Sitä paitsi jos näitä syntyy, siihen menee useampia vuosia, ja ne eivät toteudu välttämättä tämän hallituskauden aikana, Lehto sanoo Yle Uutisten haastattelussa.

"Vaikutusten suuruutta vaikeaa arvioida"

Taloustutkijoiden mukaan dynaamisten vaikutusten arviointi on äärimmäisen vaikeaa, ja tutkijoidenkin näkemykset vaihtelevat.

- Jos niitä vaikutuksia syntyy, niin nehän voivat olla kiinni muutaman suuren yrityksen päätöksistä. Sillä tavalla siinä on aika paljon onnestakin kysymys, Lehto toteaa.

Aalto-yliopiston taloustieteen professorin Sixten Korkmanin mielestä on syytä ajatella, että ajan mittaan dynaamiset vaikutukset ovat merkittäviä.

- Siitä on myös paljon tutkimukseen perustuvaa tietoa. Mutta totta on, että vaikutuksen suuruutta on hyvin vaikeaa arvioida millään täsmällisyydellä, Korkman sanoo.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan todellinen veromenetys olisi noin puolet 900 miljoonasta eurosta.

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että veropiriste puree pikemminkin hitaasti kuin nopeasti.

- Se, että puolet tulisi takaisin, ei minusta välttämättä ole katteettoman optimistinen arvio, mutta ehtiikö se toteutua kahden lähivuoden sisällä, se on kyllä epävarmempaa, Korkman arvioi.