1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kypros hyväksyi kolme ensimmäistä lakia talouden pelastamiseksi

Maan parlamentti keskusteli myöhään perjantaina hätäistunnossa lakiehdotuksista, joiden tarkoituksena on laukaista maan pankkikriisi ja vakauttaa talous. Lisää lakeja on määrä yrittää nuijia läpi viikonloppuna.

Kyproksen parlamentti äänesti pankkien uudelleenjärjestelystä Nikosissa torstaina. Kuva: Katia Christodoulou / EPA

Kyproksen parlamentti on hyväksynyt myöhään perjantaina kolme lakia maan talouden pelastamiseksi.

Parlamentti hyväksyi ensimmäiseksi lain, jonka turvin aiotaan perustaa solidaarisuusrahastoksi kutsuttu eräänlainen kansallinen kriisirahasto. Rahaston varat kerätään kyproslaisten eläkkeistä. Näiden varojen turvin Kypros aikoo laskea liikkeelle joukkovelkakirjoja, joilla se aikoo kerätä osan euroryhmän, Euroopan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimasta 5,8 miljardista eurosta, joka on asetettu 10 miljardin euron tukipaketin ehdoksi.

Lisäksi parlamentti hyväksyi lain, joka antaa valtiolle oikeuden rajoittaa varojen siirtoa. Lain tarkoitus on estää pankkien asiakkaita nostamasta tilejään tyhjiksi ja näin huolehtia pankkien pääomituksesta.

Parlamentti on hyväksynyt kolmantena myös lain, joka koskee pankkien uudelleenjärjestelyjä - tarkoituksena on pilkkoa pankkeja "hyviin ja huonoihin". 

Kyproksen parlamentin on tarkoitus moukaroida läpi viikonlopun aikana tukku muitakin lakeja maan talouden vakauttamiseksi, mutta tarkemmasta aikataulusta ei ole tietoa. Auki on esimerkiksi kysymys talletusverosta.

Satoja mielenosoittajia oli kokoontunut parlamenttitalon edustalle, kun lakeja nuijittiin läpi.

Kyproksen presidentti Nikos Anastasiadis on jo valmistautunut matkustamaan viikonloppuna Brysseliin, mikäli Kyproksen rahoituskriisiin saadaan ratkaisu. Euroryhmän valtiovarainministerit ovat sopineet keskustelevansa Kyproksen tilanteesta sunnuntaina.