1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Kypros kaupittelee pankkejaan - Kreikkaan

Kreikka on ilmaissut halukkuutensa ostaa kahden kyproslaisen pankin Kreikan-toiminnot.

Kreikkalainen Piraeus-pankki on halukas ostamaan kahden kyproslaisen pankin Kreikan-liiketoiminnot. Kauppa siirtäisi noin 17 miljardia euroa lainoja ja noin 14 miljardia euroa varoja Kyproksesta Kreikkaan ja näin helpottaisi pankkikriisiin ajautunutta saarivaltiota.

Kreikkalaisten lähteiden mukaan osto edesauttaisi sitä, että Kyproksen talouskriisi ei leviäisi Manner-Eurooppaan. Kauppa vaatii vielä Euroopan kilpailuviranomaisten hyväksynnän.

Poliittisesti myyntipäätös näyttää olevan hyväksytty. Euroalueen valtiovarainministerit rajasivat kyproslaisten pankkien Kreikan-toiminnot ehdottamansa kertaluontoisen talletusveron ulkopuolelle sillä ehdolla, että nuo toiminnot myydään kreikkalaispankeille.

Kaupan ehdoista on tarkoitus kertoa sunnuntaina.

Kreikka itse on saanut EU:lta ja kansainväliseltä valuuttarahastolta noin 240 miljardia euroa. Yksityiset sijoittajat, joihin kaupan kohtaina olevat pankit kuuluvat, antoivat anteeksi Kreikan velkoja noin 100 miljardin euron arvosta. Kreikkalaispankit ovat saaneet ulkopuolista tukea noin 50 miljardia euroa.