1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Neuvottelut Kyproksen vararikon välttämiseksi jatkuvat koko viikonlopun

Kyprokselle kaavaillun 10 miljardin euron pelastuspaketista on määrä päättää huomenna sunnuntaina. Neuvotteluja käydään usealla eri rintamalla.

Kyproksen presidentti Nikos Anastasiadis. Kuva: Julien Warnand / EPA

Kyproksen johtajat keskustelevat maan pääkaupungissa Nikosiassa troikan eli EU:n, Euroopan keskuspankin ja kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n edustajien kanssa maalle kaavaillusta pelastuspaketista tänään lauantaina.

Kokouksesta on tihkunut tietoja, että neuvotteluissa olisi edistytty merkittävästi.

Kyproksen johtajat esittävät, että maan suurimmassa pankissa, Bank of Cyprusissa oleville yli 100 000 euron talletuksille langetettaisiin 25 prosentin vero. Verolla olisi tarkoitus kerryttää troikan edellyttämää 5,8 miljardin euron pottia. Kokouksesta kantautuneiden tietojen mukaan ehdotus olisi mahdollisesti valmis jo tänään illalla ja valmis parlamentin käsittelyyn.

Maalle kaavaillun 10 miljardin euron tukipaketin kohtalon on määrä ratketa huomenna sunnuntaina. Saarivaltiota edellytetään keräämään yhteensä 5,8 miljardin euron edestä varoja, jotta se voi saada EU:n, Euroopan keskuspankin sekä kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n myöntämän tukipaketin.

Uutistoimisto Reutersin saamien tietojen mukaan Kyproksen parlamentti ei kokoonnu ennen kuin 17 euromaan valtiovarainministerit ovat päättäneet sunnuntaille sovitun kokouksensa. Parlamentin on tällöin määrä päättää maan pankkitalletuksille kaavaillusta verosta. Kokouksen ajankohdasta ei ole vielä tietoa.