1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Syyrian hallinto ei halua YK:n tutkivan ihmisoikeusrikoksia

Ihmisoikeuskomission raportit perustuvat Syyriasta paenneiden pakolaisten haastatteluihin.

Syyrian hallinto on antanut täystyrmäyksen YK:n ihmisoikeuskomission ehdotukselle tutkia sisällissodan repimässä maassa tehtyjä ihmisoikeusrikoksia. Presidentti Bashar al-Assadin hallinto ilmoitti lauantaina, ettei se halua tukea ihmisoikeuskomission työtä ja pitää komission toimia epäoikeudenmukaisina sekä tasapainottomina.

Ihmisoikeuskomissio sai eilen YK:n äänestyksessä valtuudet jatkaa työtään Syyriassa tehtyjen sotarikosten tutkimiseksi. Päätökseen ei kuitenkaan saatu sisällytettyä vaatimusta Syyrian terrorismia tukevien maiden epäeettisen roolin tuomitsemista.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema YK:n edustaja sanoo, että päätös kuvastaa hyvin sitä kaksoisroolia, joka joillakin valtioilla on YK:ssa: maat saattavat samaan aikaan tuomita ihmisoikeusrikokset ja tukea osaltaan Syyrian väkivaltaisuuksien jatkumista.

YK:n äänestyksessä 41 jäsentä äänesti ehdotuksen puolesta, yksi vastaan ja viisi pidättäytyi äänestämästä.

Molemmat osapuolet syyllistyneet sotarikoksiin

Ihmisoikeuskomissio ei ole päässyt Syyriaan, mutta se on haastatellut yli 1500 maasta paennutta ihmistä, joiden lausuntojen perusteella se on tehnyt raportteja. Raporttien perusteella komissio on päätynyt lopputulemaan, jonka mukaan sekä Syyrian nykyhallinto että kapinalliset ovat syyllistyneet ihmisoikeusrikoksiin.

Komissio kuitenkin huomauttaa, että kapinallisten tekemät sotarikokset eivät millään muotoa yllä julmuudessaan ja laajuudessaan samalle tasolle kuin maan hallinnon teot.

YK:n arvion mukaan Syyrian väkivaltaisuudet ovat vaatineet jo yli 70 000 ihmisen hengen.