1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuumailmapallon pituuslennossa uusi Suomen ennätys

Lähes viidensadan kilometrin lento kulki Rovaniemeltä Virroille. Edellinen ennätys on vuodelta 2008.

Kartta
Markku Sipinen kertoo Heli Kasken haastattelussa, että yhdessä vaiheessa lentoa näytti jo vahvasti siltä, että ennätys jää haaveeksi.

Jyväskyläläinen Markku Sipinen on tehnyt eilen uuden kuumailmapallon pituuslennon Suomen ennätyksen. Toistaiseksi epävirallinen tulos on 498 kilometriä linnuntietä mitattuna. Parannusta edelliseen ennätyksen on noin 70 kilometriä.

Sipinen lensi Rovaniemeltä Virroille. Enimmäkseen yli 1,5 kilometrin korkeudessa lennetylle lennolle tuli lentoaikaa 11 tuntia 11 minuuttia. Maanopeus oli enimmillään noin 65 kilometriä tunnissa.

Sipisen mukaan ennätysyrityksen ajankohtaan vaikuttivat alkukevään kuumailmapallolentämiselle suotuisat säät ja päivänäöllä lentämisen mahdollistava kohtalaisen pitkä valoisa aika.

Tavoitteena oli toteuttaa lento mahdollisimman hyvien olosuhteiden vallitessa. Myöhemmin keväällä ja kesällä pystysuuntaiset ilmavirtaukset olisivat haitanneet lentämistä. Sipinen kertoo valmistelleensa lentoaan yli kaksi vuotta.

Sipisen tulos menee Suomen Ilmailuliiton hyväksyttäväksi minkä jälkeen se julistetaan viralliseksi ennätykseksi todennäköisesti tämän kevään aikana, Sipinen kertoo.

Kuumailmapallon pituuslentoennätyksiä tehdään Suomessa harvakseltaan. Edelliset ennätykset ovat kaksi noin 430 kilometrin lentoa vuodelta 2008. Sitä ennen ennätys rkottiin vuonna 2003.

Suomalaiset lentoennätykset ovat myös suhteellisen lyhyitä. Kansainvälisesti ilmapallolla on lennetty huomattavasti pidempiä matkoja. Ensimmäinen maailmanympärilentokin tehtiin jo vuonna 1999.

Sipisen mukaan suomalaisten lentämien ennätysmatkojen lyhyyttä selittää harrastuksen nuoruus ja harrastajien vähäinen määrä.