1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pikavippifirma: Korkokatto kasvattaa lainasummia

Kesäkuussa voimaan astuu laki, jolla säädetään pikavipeille korkokatto. Pikavippiyhtiön johtaja ennustaa, että muutos tietää isompia lainoja ja pidempiä maksuaikoja.

Kotimaan uutiset
Pikavippihakemus kännykän näytöllä.
Pikavippien jättikorkoja aletaan puida ensimmäistä kertaa oikeudessa. Helsingin kihlakunnansyyttäjä nosti viime viikolla kiskontasyyteen kolmen pikavippiyrityksen toimitusjohtajaa vastaan pikalainoista perityistä koroista. Kesäkuussa puolestaan astuu voimaan laki, joka säätää pikavipeille korkokaton. Pikavippialan tulevaisuudesta keskustelivat Ferratumin aluejohtaja Saku Timonen ja Kuluttajaviraston ylijohtaja Päivi Hentunen.

Kesäkuusta lähtien alle 2 000 euron lainoissa todellinen vuosikorko ei saa ylittää 50 prosenttia lainasummasta.

Pikavippifirma Ferratumin aluejohtaja Saku Timonen uskoo, että korkokaton myötä alle 2 000 euron pikavipeistä luovutaan.

Niin ikään Timonen arvioi, että jotkut pienemmät toimijat, joilla ei ole varaa kasvattaa lainasummia, tulevat katoamaan alalta.

- Siinä mielessä tämä uusi laki on epäonnistunut, että jos asiakkaalla on tarve 200 eurolle, yritykset tarjoavat kuitenkin 2 000 euroa. Se tuskin katkaisee kenenkään ylivelkaantumista, kritisoi Timonen.

Kuluttajaviraston ylijohtaja Päivi Hentunen huomauttaa, että uuden lain myötä asiakkaan maksukykyä on arvioitava entistä tarkemmin.

- Lisäksi yrityksenkin riskit kasvavat, jos ihminen ei pystykään maksamaan takaisin. Myös siinä mielessä lainojen myöntäminen tiukentunee, arvioi Hentunen.

Lue seuraavaksi