Kevät avaa Paltamon työvoimatalon nettikaupan

Paltamon täystyöllisyyskokeilu elää jo jatkoajalla, mutta alasajon rinnalla toimintaa myös kehitetään. Työvoimatalon tuotteet tuodaan entistä suuremmille markkinoille nettikaupan avulla.

Kuva: Kalle Heikkinen / Yle

- Onhan tämä vähän hassu tilanne, että samaan aikaan joudumme suunnittelemaan toiminnan alasajoa ja kehitämään toimintoja, tuumaa Paltamon työvoimatalon ristiriitaisesta arjesta toiminnanjohtaja Anne Huotari. 

Vaikka vuoden vaihteessa tulee lopullinen piste jo jatkoajalla toimivalle täystyöllisyyskokeilulle, toivotaan vuosien varrella syntyneiden toimivimpien tuotteiden saavan jatkaa elämäänsä osuuskuntatoiminnan voimin.

- Pyrimme siihen, että valikoimme nettikauppaan ainoastaan sellaisia tuotteita, joiden valmistus jatkuu vielä senkin jälkeen, kun työllisyyskokeilu loppuu vuoden vaihteessa. Vielä mietimme, mitä nämä tuotteet ovat. Mutta siitä kuitenkin lähdetään, että huhtikuun puoleen väliin meneessä kauppa on auki, Huotari ynnää.

Imua asiakaskilpaan

Toiminnanjohtaja Anne Huotari myöntää, että nettikaupan perustaminen ei ole ollut aivan niin helppo nakki kuin mitä hän alkuun kuvitteli.

- Nettikaupan perustaminen tuntui alkuun, että mikäpä siinä, perustetaan nettikauppa. Mutta kyllä siinä liiketoimintasuunnitelman laatimisessa ja teknisissä jutuissa on paljon vaihtoehtoja olemassa, ja niitä me olemme tässä jo monta kuukautta väsänneet. Nyt on se vaihe, että muuten nettikauppa on valmis, mutta nyt pitää saada se imu siihen. Eli minä olen illat pitkät selannut eri nettikauppoja ja tutkinut, miten niitä on markkinoitu. Sieltä on tullut monta ideaa.

Huotari kuvailee työvoimatalon tuotteita laadukkaiksi, käsintehdyiksi ja ekologisiksi tuotteiksi, joihin käytetään kierrätysmateriaaleja.

- Sellaisia tuotteita löytyy oikeastaan aika vähän nettikaupoista. Mutta käsityöt ovat Suomessa tänä päivänä arvokkaita, ja jos henkilö aikoo työllistää itsensä käsitöillä, niin tuotteen hinta täytyy olla korkealla. Toivottavasti Suomesta ja maailmalta löytyy ihmisiä, jotka arvostavat käsitöitä ja ovat valmiita niistä maksamaan.

Paltamon työvoimatalon työntekijöiden tekemiä laukkuja myytävänä työvoimatalolla. Kuva: YLE / Kalle Heikkinen

- Poppana-tuotteet tulevat varmasti olemaan se ykkösmyyntituote netissä. Niitä on erilaisia laukkuja, iPad-suojakoteloita, kännykkäkoteloita, mitä ikinä on vain keksittykin.

Nettimyyntiin suunnitellaan myös yksilöllisiä tilaustuotteita.

- Minun ajatukseni on ollut, että ihmiset voisivat tuunata oman tuoteensa sieltä sivuiltamme. Siellä tulee olemaan perusmalli, mutta asiakas voi valita esimeriksi värin ja koon. Ja ainakin niin kauan, kun työvoimatalo on toiminnassa, voimme nopeasti toimittaa nämä spesiaalitkin tilaukset.

Miksei New York?

Paltamon työvoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Huotari on suunnitellut nettikaupan vauhdittamista myös perinteisten näyteikkunoiden avulla.

-Yhteistyökumppaneiden avulla voimme saada ainakin Helsinkiin ja Ouluun liikkeiden, esimerkiksi pankkien, ikkunoihin meidän tuotteita näytille. Livenä tuotteen nähtyään voi sitten tehdä tilauksen nettikaupasta.

Ja kun paltamolaiset pääsevät nettikaupan kautta mukaan isoille merkkinoille, miksi pysähtyä kotimaahan.

- Vielä ei ole suunniteltu maailman valloitusta, mutta oikeasti meidän kainuulaisten pitäsi olla enemmän jalat irti maasta. Jos kerran IvanaHelsinki on new Yorkissa, niin miksi siellä ei voisi olla Paltamon työvoimatalo, Anne Huotari nauraa.