1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi säätutka ennustaa sateet ja havaitsee hyönteiset

Ilmatieteen laitoksen uusin tutka Korppoossa auttaa meteorologeja ennustamaan aiempaa paremmin sateita. Lisäksi uudet tutkakuvat paljastavat lintujen ja hyönteisten liikkeet.

luonto
Kuva auton ikkunasta sateella
Sade haittaa usein liikennettä.Yle

Ilmatieteen laitoksen uusi kaksoispolarisaatiotutka tarkentaa sateiden havaitsemista ja ennustamista. Tutka on otettu käyttöön Turun saaristossa Korppoossa syyskuun lopulla. Uuden teknologian ansiosta tutkat pystyvät erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin.

Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi toisistaan paitsi eri sadetyypit mutta myös linnut ja hyönteiset.

- Saaristomeren vaikeat olosuhteet aiheuttavat haasteita tutkamittauksille, toteaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Elena Saltikoff.

- Esimerkiksi merenpinnan aaltojen ja matalalla olevan sateen erottaminen toisistaan on perinteisin tutkamittauksin ollut haastavaa.

Merenpinnan aaltojen ja matalalla olevan sateen erottaminen toisistaan on perinteisin tutkamittauksin ollut haastavaa.

Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Elena Saltikoff

Kaksoispolarisaatio tuo uusia mahdollisuuksia erottaa aaltojen ja muiden ei-meteorologisten kohteiden vaikutus sateen mittaukseen. Muun muassa ilmailulle kehitetään muuttolintujen törmäysriskistä varoittavia tutkatuotteita.

Ilmatieteen laitoksen säätutkaverkkoon kuuluu kahdeksan tutkaa. Korppoon tutkan lisäksi Vantaalla, Kouvolassa ja Ikaalisissa sijaitsevat tutkat hyödyntävät jo kaksoispolarisaatiotekniikkaa.

Lähteet: Ilmatieteen laitos

Lue seuraavaksi