Mieskuoro Sirkat palkittiin Jyväskylä-mitalilla

Toista vuosisataa toiminnassa ollut Mieskuoro Sirkat on ensimmäinen yhteisö, jolle on luovutettu Jyväskylän kaupungin korkein huomionosoitus.

kuoromusiikki
Mieskuoro Sirkat Jyväskylä mitali palkinto
Helinä Mäenpää/Jyväskylän kaupunki

Pitkät perinteet omaavalle jyväskyläläiselle Mieskuoro Sirkoille myönnettiin lauantaina Jyväskylän kaupungin korkein huomionosoitus, järjestyksessään 25. Jyväskylä-mitali. Ensimmäistä kertaa mitali päätyi yhteisön käsiin.

Palkintoraadin mukaan Mieskuoro Sirkat on perinteensä tunteva ja tunnustava, mutta vahvasti nykyajassa elävä mieskuoro.

Kuoron kunniapuheenjohtaja Jukka Koro pitää palkintoa arvossaan.

- Kyllä tämä on suurimpia kunnianosoituksia, jota Sirkat on saanut pitkän historiansa aikana vastaanottaa, Koro kiittelee.

Pitkästä historiasta puhuessaan ei Jukka Koro liioittele: Sirkkojen laulanta ulottuu reilusti yli sadan vuoden taakse. Mieskvartettina aloittanut kuoro esiintyi ensimmäisen kerran julkisuudessa vuonna 1899 työväen lauluseuran iltamissa miesseminaarin lavalla. Kuoron varsinaisena syntymäpäivänä voidaan pitää 20.9.1899 pidettyä perustamiskokousta.

Sirkat ovat siis ehtineet toimia kaikkiaan kolmella eri vuosisadalla.

Kuoro kaikunut Kiinassa saakka

Perustamispäivistä kuoro on kasvanut vähitellen noin 60 laulajan kokoiseksi mieskuoroksi, joka on konsertoinut laajasti niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Sirkat ovat tehneet kuorovierailuja Islantia lukuun ottamatta Jyväskylän kaikkiin pohjoismaisiin ystävyyskaupunkeihin ja moniin Euroopan kaupunkeihin. Näkyvin kuorovierailu tehtiin vuonna 1983 Kiinaan ensimmäisenä länsimaisena kuorona.

Sirkkojen vaikutus on ollut kotimaisittainkin vahva: Mieskuoro Sirkat on Mieskuoroliiton perustajajäsen.

Sirkka-henki sitouttaa

Kuoron puheenjohtaja Veikko Tissari näkee, että Sirkkojen pitkäikäisen ja vilkkaan kuorotoiminnan taustalla on vahva yhteisöllisyys ja me-henki. Kuorolaiset puhuvatkin ”Sirkka-hengestä”.

-Sirkka-henki on paitsi huumorin viljelyä, myös vastuunkantoa ja sitoutumista. Siellä jokainen kantaa vastuunsa ja jos on joku tehtävä, niin se myös hoidetaan. Se sitouttaa ja loppujen lopuksi palkitsee, Tissari osuvasti luonnehtii.