1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isäänsä etsivä Lena ei lannistu

Norjalainen Lena Hartvigsen jatkaa suomalaisen isänsä etsimistä, vaikka on vetänyt vesiperän jo kahdessa dna-tutkimuksessa. Vihjeitä Norjassa kesällä 1973 matkailleesta ja lapsen tehneestä Veikosta on vielä ruotimatta parikymmentä.

Lena Hartvigsen etsi isäänsä myös lehti-ilmoituksella Kokkolan seudulta. Kuva: Iina Kluukeri / Yle

Lena sai alkunsa norjalaisella leirintäalueella loppukesästä 1973. Kokkolan seudulta oleva Veikko ja Lenan äiti eivät pitäneet yhteyttä tuon tapaamisen jälkeen, ja Doriksen tiedot Veikosta olivat niin vähäiset, ettei hänen jäljittämisensä myöhemmin onnistunut.

Lena Hartvigsen on etsinyt isäänsä jo vuosikausia muun muassa lehti-ilmoitusten, mediassa julkaistujen juttujen ja Suomen-vierailujen avulla. Viime vuonna tahti kiihtyi lupaavien vihjeiden alkaessa ilmestyä.

Nyt Lena on saanut jo kaksi kertaa ikäviä uutisia: dna-testit osoittivat, ettei sen paremmin Kokkolassa kuin Ruotsissa asuva mahdollinen sisarpuoli ollutkaan sukua. Myöskään Etelä-Suomesta yhteyttä ottanut mies ei ollut oikea Veikko.

Lena ei kuitenkaan aio lannistua vastoinkäymisistä.

– Nyt vain jatketaan listan läpikäymistä, hän sanoo.

Etsinnät voivat laajentua Ruotsiin

Yhteydenottojen kerryttämässä listassa on vielä parikymmentä vihjettä henkilöistä, jotka voisivat sopia kuvaukseen Lenan isästä. Lenan äiti kuvaili Veikkoa noin 175-senttiseksi vaaleaksi automekaanikoksi. Tämä oli kotoisin Kokkolan seudulta ja liikkui Norjassa kolmen kaverinsa kanssa.

Mahdollista on myös, että Lena laajentaa etsintöjä Ruotsiin, minne monet suomalaiset 70-luvulla muuttivat työn perässä.

Työ on jännittävää, mutta pettymyksen tunnettakaan ei voi estää. Hartvigseniä ajaa kuitenkin toivo onnellisesta lopusta.

– Kyse on identiteetistä, sanoo Lena, joka haluaisi tietää alkuperästään ja mahdollisesta suvustaan. Toisaalta hän toivoo isänsä voivan tutustua norjalaiseen perheeseensä ja lapsenlapsiinsa.