Hyppää sisältöön

Maksaminen mullistuu pian kassoilla - kauppaketjut empivät vielä

Kauppojen kassoilta löytyy jo laitteita, joilla voi tulevaisuudessa maksaa vain korttia vilauttamalla. Lähimaksamiseen sopivia maksukortteja saa myös jo pankeista.

Kuva: Yle

Ostosten maksaminen lähikaupan tai kioskin kassalla on lähitulevaisuudessa kokemassa pienen vallankumouksen. Pian pieniä ostoksia voi kohta maksaa vain vilauttamalla maksukorttia ilman jatkuvaa tunnusluvun syöttämistä.

Niin sanottu lähimaksaminen tai kontaktiton maksaminen ei ole tähän saakka ollut käytännössä mahdollista, sillä kaupoissa ei ole ollut siihen soveltuvia maksupäätteitä eikä toisaalta maksamiseen käytettäviä korttejakaan ole ollut juuri saatavilla.

Nyt tilanne on hiljalleen muuttumassa ja muutos saattaa olla nopeaakin, uskoo uusien maksamistapojen asiantuntija. Päivittäistavarakaupassa ollaan kuitenkin vielä odottavalla kannalla.

Pankeilta lähiluettavia kortteja

Suurista pankeista OP-Pohjola lanseerasi viime syksynä lähilukuominaisuuden sisältävän maksukortin ja Nordea on nyt liittynyt rintamaan. Muista pankeista esimerkiksi Danske Bank ei toistaiseksi kerro, millä aikataululla se on tuomassa oman lähimaksukortin, mutta suunnitelmia kuitenkin on.

Pallo on kaupoilla. Ainakin kortteja on nyt asiakkaiden saatavilla.

Paula Näkki, Nordea

Nordean korteista vastaava johtaja Paula Näkki kertoo, että Nordea liittää lähimaksuominaisuuden automaattisesti uusiin visa debit -kortteihinsa. Ja kun vanhan kortin voimassaoloaika päättyy, niin ominaisuus tulee mukaan vuosiuusinnan yhteydessä.

Nordean arvion mukaan lähimaksamisen käyttöpaikat tulevat yleistymään tämän vuoden aikana, vaikka tällä hetkellä kaupoissa ei vielä ole kovin paljon lähimaksamiseen soveltuvia maksupäätteitä.

- Pallo on kauppiailla. Ainakin kortteja on nyt asiakkaiden saatavilla, sanoo Näkki.

OP-Pohjola toi ensimmäisenä asiakkailleen viime lokakuun alussa lähiluettavat visa debit -kortit. Kuluvan kevään aikana kortteja on liikkeellä jo kuusinumeroinen määrä, arvioi rahoituspäällikkö Casimir Hirn.

Vielä niitä ei kuitenkaan ole päässyt kunnolla vilauttelemaan. Hirnin mukaan käyttöpisteet eivät ole yleistyneet siinä aikataulussa kuin vielä viime keväänä ennakoitiin.

Tosiasiassa lähiluettavia maksupäätteitä löytyy jo jonkin verran kauppojen kassoilta, mutta niiden lähilukuominaisuutta ei ole vielä voitu aktivoida.

Näissä lyö ensin läpi: lounaspaikat, kioskit, kaupat

Liiketoimintajohtaja Petri Carpén Nets Oy:stä eli entisestä Luottokunnasta uskoo, että vuosi 2013 tulee olemaan läpimurtovuosi lähimaksamisen osalta.

Carpén muistuttaa, että tämä ei ole kuitenkaan pelkästään yhdestä toimijasta kiinni vaan asiassa tarvitaan useita osapuolia: kortin liikkeellelaskija, maksutapahtuman vastaanottajan valmiudet sekä kauppojen maksupäätevalmiudet. Ensin mainittu on hyvin etenemässä ja myös Luottokunnalla eli Netsillä on valmiudet ottaa vastaan kaupasta lähimaksutapahtumia.

- Voi sanoa, että jo hyvän aikaa kaikki uudet myytävät maksupäätteet laitetoimittajasta riippumatta ovat pitäneet sisällään lähimaksuominaisuuden. Ominaisuus voidaan aktivoida, kun päätelaite on saanut luottokorttiyhtiöiden sertifioinnin.

Netsin Carpén uskoo, että lähimaksaminen tulee yleistymään erityisesti sellaisilla kaupan toimialoilla, joissa nopea läpimeno on tärkeää ja joissa ostoksen keskimääräinen loppusumma on kohtuullisen pieni.

- Vaikkapa lounasravintolat, kioskit ja päivittäistavarakauppa varmaankin ovat siellä kärjessä.

Kaupoissa laitteita - vielä ei voi käyttää

Kaupan suuret ryhmät ovat toistaiseksi yhä tarkkailevalla mielellä. Esimerkiksi Ruokakeskosta ei haluta vielä kertoa lähimaksujen käyttöönoton aikataulua, kun järjestelmien testaus on kesken.

K-ryhmän ruokakauppojen kassoilta löytyy jo lähimaksamiseen soveltuvat niin sanotut NFC-maksupäätteet, mutta ominaisuuden käyttöönotto vaatii kassajärjestelmän ohjelmistopäivityksen tuhansiin sirumaksupäätteisiin.

Jo hyvän aikaa kaikki uudet myytävät maksupäätteet laitetoimittajasta riippumatta ovat pitäneet sisällään lähimaksuominaisuuden.

Petri Carpén, Nets Oy

K-ryhmässä on testattu lähilukuominaisuutta viime vuoden keväällä lanseerattujen lähiluettavien plussakorttien myötä ja siihen on oltu tyytyväisiä.

Myöskään Siwoja ja Valintataloja pyörittävässä Suomen Lähikaupassa ei ole toistaiseksi tehty lopullisia päätöksiä lähimaksamisen käyttöönotosta. Tietohallintojohtaja Janne Jakola kertoo, että teknologinen puoli alkaa olla kunnossa - kaikissa ketjun kaupoissa on jo yhteensopivat maksupäätteet - mutta muuten on yhä seurattu markkinoiden kehittymistä.

Jakolan mukaan asiaa hankaloittaa se, että yksittäisiä toimijoita on useita: pankkien lisäksi kehitystä on myös mobiilipuolella. Kaupan näkökulmasta on vielä hankala nähdä, mikä lähtee vetämään. Jakola ei uskalla antaa lupausta, että lähimaksaminen tulee ketjun kauppoihin tänä vuonna, mutta sanoo, että tilanne voi lähteä lentoon nopeallakin aikataululla.

S-ryhmässäkin lähimaksamiseen soveltuvien maksupäätteiden tuominen kauppojen kassoille on jo alkanut. Kaikki S-ryhmän ruokakaupat on tarkoitus saada lähimaksuvalmiuteen vuoden 2014 loppuun mennessä, arvioi talous- ja rahoitusjohtaja Jari Annala.

Nopea muutos mahdollista, jos...

Maksamisen uusia tapoja tutkinut professori Matti Rossi Aalto-yliopiston tieto- ja palvelutalouden laitokselta uskoo, että lähimaksamisen lyöminen läpi lienee seuraava edistysaskel kontaktittoman maksamisen saralla. Hän muistuttaa kuitenkin, että vaikka tarvittavat teknologiat ovat olemassa, käyttöönotto voi olla hitaampaa kuin yleisesti oletetaan.

Rossi tähdentää, että ei ole itsestään selvää, että ihmiset alkaisivat heti laajamittaisesti hyödyntää lähimaksamista. Olennaista on, koetaanko se hyödylliseksi ja turvalliseksi - helppouskaan ei ole pahitteeksi.

- Jos on mahdollisimman pieni muutos vanhaan, jos se tuo selvää etua, eikä sitä ole vaikea mieltää, ja se koetaan turvalliseksi, niin [käytön yleistyminen] voi olla nopeatakin, se on ihan mahdollista, Rossi sanoo.

Tutkijan mielestä lähimaksamisen käyttöönotto vienee lisäksi pienillä kaupan toimijoilla enemmän aikaa kuin suurilla, sillä se voidaan nähdä kalliina kustannuksena.

.
.