Nalle Puh sen jo tiesi: Hunaja voi parantaa

Kotimaiset hunajat saattavat ehkäistä ennalta hengitystieinfektioita. Tuoreen tutkimuksen mukaan hunajan käyttö flunssaisena voisi vähentää myös jälkitauteja.

terveys
Maatiaismehiläisten hunajaa.
YLE Turku / Kalle Talonen

Helsingin yliopiston Ruralia-instituutissa valmistuneessa tutkimuksessa havaittiin, että kotimaiset yksikukkahunajat ovat merkittävästi antimikrobisia neljää hengitystieinfektioita aiheuttavaa bakteeria vastaan.

Erityisesti horsma-, kanerva- ja tattarihunajat olivat antimikrobisesti aktiivisia.

Hunajalla on tiedetty olevan antimikrobisia vaikutuksia noin 60 eri bakteerilajia kohtaan, mutta tässä tutkimuksessa osoitettiin ensimmäistä kertaa maailmassa hunajan antimikrobinen vaikutus pneumokokkia vastaan. Suomalaisten hunajien antimikrobisuutta ei myöskään ole aiemmin tutkittu.

Hunajan käyttö hengitystieinfektioiden yhteydessä saattaisikin merkittävästi vähentää pneumokokin aiheuttamia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.

-Tutkimus avaa monenlaisia uusia sovelluksia kotimaisille hunajille, sanoo tutkimuksesta vastannut tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutista Mikkelistä.

Tikkanen-Kaukanen toteaa, että seuraavaksi olisi tärkeää tehdä kliininen koe, jolla voitaisiin osoittaa hunajan mahdolliset ennalta ehkäisevät vaikutukset pneumokokki-infektioihin.