1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvalloissa miljoonakampanja aselakien kiristämisen puolesta

Pääsiäislomalle matkaavat senaattorit saavat vaalipiireissään varautua siihen, että olohuoneen nurkasta saattaa tulla täsmäisku heitä kohtaan.

Ulkomaat
Ron Moon esittelee Smith & Wesson MP15 puoliautomaattista kivääriä omistamassaan asemyymälässä Yhdysvalloissa.
Erik S. Lesser / EPA

Yhdysvalloissa on alkanut kohua herättänyt tv-mainoskampanja, joka tukee vaatimuksia aselakien kiristämiseksi. Sen kohteena ovat osavaltiot, joita edustavien senaattorien uskotaan olevan taivuteltavissa aselakien kiristysten taakse.

13 osavaltiossa pyörivässä tv-mainoskampanjassa keski-ikäinen metsästäjä kehottaa äänestäjiä vaatimaan lainmuutosta, joka toisi ostajien taustaselvitysten tekemisen pakolliseksi kaikissa asekaupoissa.

Kampanjan on rahoittanut New Yorkin miljardööri-pormestari Michael Bloomberg.

- Käytän 12 miljoonaa dollaria mainosten esittämiseen selittääkseni kansalaisille, mistä aselakien kiristämisessä on kyse. Kehotan heitä ottamaan yhteyttä senaattoreihinsa, jos ovat samaa mieltä taustaselvitysten pakollisuudesta, pormestari Michael Bloomberg sanoi Meet the Press -ohjelmassa.

Kampanjan uskotaan luovan painetta senaattorien harteille osavaltioissa, joissa kannatus taustaselvitysten säätämisestä pakolliseksi kasvaa.

- Jos 90 prosenttia äänestäjistä haluaa jotain ja heitä edustava senaattori toimii heitä vastaan, talonpoikaisjärkikin jo sanoo, että sillä on poliittisia seuraamuksia, Bloomberg sanoo.

Kongressivaalit lähestyvät

Suurkaupunkien pormestarit ovat aselakien kiristyksiä vaativan joukon eturintamassa, sillä kaupungeissaan he näkevät päivittäin aseväkivallan seuraamukset. Bloomberg tuo nyt omaisuudellaan vastapainon asekeskustelua vuosia dominoineen Kansallisen kivääriyhdistyksen resursseille.

Kivääriyhdistys ärähtikin heti paikalla Bloombergin avauksesta.

- Hän ei voi ostaa Amerikkaa. Bloomberg on holtiton kommenteissaan aseleista eikä tunne, mistä aseissa on kyse, Kivääriyhdistyksen puheenjohtaja Wayne LaPierre sanoo.

Kivääriyhdistys aikoo aloittaa oman valtakunnallisen kampanjansa aselakien tiukennusten pysäyttämiseksi. Aselaeista on tulossa tärkeä aihe ensi vuoden kongressivaaleihin.

Bloombergin ohella Arizonan joukkomurhassa vuonna 2011 haavoittunut entinen kongressiedustaja Gabrielle Giffords on myös perustanut poliittisen tukiyhdistyksen, jonka tavoitteena on kerätä 50 miljoonaa dollaria sellaisten poliitikkojen tueksi, jotka kannattavat aselakien kiristyksiä.

Poliitikot joutuvatkin ennenkokemattomalla tavalla jatkossa miettimään, kumman puolen mustalle listalle joutuminen tietää enemmän poliittisia seuraamuksia.

Lue seuraavaksi