1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tiikeriäidit hyökkäsivät koululaisten puolesta hometta vastaan

Lahden Launeen koulun vanhempien nettiadressin saama tuki on poikkeuksellinen homeongelmien riivaamassa suomalaisessa koulumaailmassa. Vaatimuksen terveistä koulutiloista allekirjoitti pari tuhatta ihmistä muutamassa päivässä.

Kuva: Juha-Pekka Huotari / Yle

Minni Salminen ja Johanna Ritala ovat tuohtuneita. Launeen koulun sisäilmaongelmat eivät ota loppuakseen, vaikka niiden ja korjausten kanssa on eletty vuosikausia. Koululaisten vanhemmat lupaavat taistella niin pitkään, että launeelaisille saadaan terveet työtilat.

- Opettajilla on sentään mahdollisuus lähteä työpaikastaan, mutta mitä voivat tehdä pienet lapset? Eivät mitään, Salminen puuskahtaa.

Ongelmien kanssa ei kuitenkaan olla yksin. Sen saivat Launeen koululaisten vanhemmat huomata, kun nopeassa tahdissa löytyi yli 2000 tukijaa vanhempien nettiadressin vaatimukselle puhtaista ja terveistä koulutiloista. Julkisuuden henkilötkin heräsivät. Minni Salmisen mukaan se ei ole mikään ihme.

- Kuka tahansa tulee suojelemaan lasten tämän hetken ja tulevaisuuden terveyttä. Ihan kuka vaan ymmärtää ajatellessaan, että totta kai lapsilla ja aikuisilla pitää olla vaarattomat olosuhteet, sanoo Salminen.

Totta kai lapsilla ja aikuisilla pitää olla vaarattomat olosuhteet!

Opettajat lähtevät, lapset jäävät

Launeen koulun rehtori Esko Taipaleelta saatujen tietojen mukaan jopa 10 opettajaa on joutunut jättämään työpaikkansa Launeella oirehtisen vuoksi. Johanna Ritala tietää koulun huonon sisäilman vaikutukset oman perheensä kautta. Hänen lapsistaan 2 käy Launeen koulua.

- Vanhemman lapsen opettaja joutuu lähtemään vakavien sisäilmaoireiden vuoksi. On pelko kaikkien lasten puolesta, jotka siellä ovat. Viime tiistaina olin itse siellä  pari tuntia iltatilaisuudessa ja sain todella vakavia oireita, kertoo Ritala.

Naiset peräänkuuluttavat avoimuutta ja asioiden tutkimista loppuun asti. Lapsilla on oikeus käydä koulua terveellisissä tiloissa, vaatidaan adressissa, jossa vanhemmat uhkaavat päättäjiä koululakolla, elleivät koululaiset pääse pois epäterveellisistä luokkatiloista.

Miten voi olla, että valmiiksi mätä parakki tuodaan Launeen koulun pihaan?

Viimeisimpänä suuttumuksen aiheena on vanhempien saama tieto siitä, että Launeen koulun pihaan väistötilaksi tuotu parakki olisi kelvoton luokkatilaksi.

- Tämä sama parakki on ollut käytössä Lotilassa, ja siellä on tullut todella pahoja oireita lapsille. Miten voi olla, että valmiiksi mätä parakki tuodaan Launeen koulun pihaan, kysyvät Salminen ja Ritola.

Koululakkoon vanhemmat aikovat ryhtyä, elleivät koululaiset pääse ensi syyslukukauden alussa terveeseen koulutilaan. Lopullinen tavoite on kuitenkin pidemmällä.

- Me halutaan uusi koulu Launeelle!

Asiaa käsitellään maanantaina myös Lahden kaupunginhallituksessa.