Hyppää sisältöön

Urpilainen: Uusi virstanpylväs eurokriisin hoidossa

Suomea Kypros-neuvotteluissa edustanut Jutta Urpilainen pitää saavutettua sopua viimeviikkoista esitystä parempana, koska pienet tallettajat säästyivät verolta.

Jutta Urpilainen

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) mukaan eurokriisin hoidossa on ohitettu uusi virstanpylväs.

Sijoittajavastuu toteutuu hänen mukaansa Kyproksen pelastuspaketissa uudenlaisella ja poikkeuksellisen laajalla tavalla. Urpilainen kuvaa viime yönä saavutettua ratkaisua hyvin vaikeaksi.

- Tätä on valmisteltu jo lähes vuosi (viime kesästä asti), mutta mielestäni lopputulos on hyvä. Se vastaa myös hyvin paljon Suomen tavoitteita, ministeri toteaa.

Urpilainen ei usko, että kyproslaisen pankin alasajamisella on seurauksia laajemmin Euroopassa. Hänen mielestään olennaista on se, että pienet talletukset jätettiin talletusveron ulkopuolelle.

Urpilainen arvioi paketin menevän eduskunnan käsittelyyn pääsiäisen jälkeen, jos suuri valiokunta niin päättää.

Urpilainen sanoo, että Kyproksen pankkisektori on ollut ylisuuri ja epäterve, ja päätöksellä on tarkoitus tervehdyttää sitä. Hän toivoo kyproslaisten nielevän lääkkeen.

- Täytyy muistaa, että Eurooppa on auttamassa Kyprosta. On valitettavaa, jos he eivät sitä ymmärrä, koska Euroopan vakausmekanismi ja kansainvälinen valuuttarahasto ovat antamassa lainaa Kyprokselle. Kaikki toimenpiteet tehdään kyproslaisten parhaaksi, mutta täytyy muistaa, että lainaa ei voida myöntää millä tahansa ehdoilla, Urpilainen sanoo.

Urpilainen olettaa, että venäläisten reaktiot eivät tule olemaan pelkästään positiivisia. Venäläisillä on runsaasti talletuksia Kyproksen pankeissa.

- Olisi hyvä, jos venäläiset voisivat olla mukana laina-aikoja pidentämällä tai venäläisten lainojen korkoja laskemalla, Urpilainen sanoo.

Juttuun korjattu kello 16.47, että Kypros-ratkaisua oli valmisteltu "lähes vuosi", kun aiemmin luki virheellisesti, että "yli vuosi".