1. yle.fi
  2. Uutiset

Urheilulehden Sihvonen: liigajumbon ja mestismestarin ero on kutkuttavan pieni

Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen näkee jääkiekon SM-liigakarsinnassa kaksi kovaa mestistason joukkuetta. Mikkeliläisillä on ottelusarjassa saumansa Ilvestä vastaan.

urheilu
Mestiksen mestarit vuosimalli 2013.
Petri Vironen / Yle

SM-liigan hännille jääneen Tampereen Ilveksen ja mestismestaruuteen tappioitta marssineen Mikkelin Jukurien välinen ensimmäinen ottelu päättyi perjantaina Ilveksen 2-0 voittoon. Jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen luottaa vielä mestisjoukkueen yllätysmahdollisuuteen.

- Ehdottomasti mikkeliläisillä on vielä toivoa. Luojan kiitos tämä on sarjojen sarja eli pelataan pelejä neljästä voitosta. Toki näkymät olisivat olleet mielenkiintoiset, jos Jukurit olisi voittanut ensimmäisen ottelun, mikä ei ollut kaukana. Mä ennustan tästä mielenkiintoista ja pitkää sarjaa.

- Mun on pakko rehellisyyden nimissä sanoa, että ajattelin ennen ensimmäistä peliä, että pelillistä eroa olisi enemmän. Nyt nousee kysymys pintaan, että missä määrin Ilves parantaa. Voittaakseen tämän sarjan Ilveksen on parannettava peliään. Vastaavasti Jukurit aloitti todella hyvin paria ensimmäistä vaihtokierrosta lukuunottamatta, joissa oli hieman arkailua.

Sihvosen näkemyksen mukaan perjantaina nopean Ilves-maalin (ajassa 1.25) jälkeen mentiin jukurimerkeissä.

- Olen hyvin ilahtunut, että SM-liigan pahnan pohjimmaisen ja Mestiksen kärjen ero tuntuisi tällä hetkellä olevan kutkuttavan pieni. Ilveksen puolella on 5-6 pelaajaa, jotka voidaan laskea kovan luokan liigapelaajiksi. Muuten siellä on vastakkain vähän niin kuin kaksi kovaa mestisjoukkuetta. Ilveksellä ei ole asettaa mitään sellaista miehistöä, mikä olisi ylitsekäymätön Jukureille.

Valmentajat ovat hyviä, mutta erilaisia

Petteri Sihvonen pitää joukkueiden valmentajia arvossaan, vaikkakin käskyttäjien tyyli on erilainen.

- Arvostan heitä suomalaisina tulevaisuuden huippuvalmentajina. Olen julkisuudessa kritisoinut Pikkaraisen pelitapaa ja arvostanut Tuokkolan pelitapaa, mutta tämä on mielipide-ero. Fakta on, että Pikkarainen osaa viimeisen päälle sen valmentamansa tehokkaan ja nopea pystysuunnan jääkiekon. Hän ei ole mikään välimallin valmentaja, joka sekoittelisi pinnalla olevaa Meidän Peliä pystysuunnan jääkiekkoon.

Sihvonen arvioi molempien joukkueiden pysyvän pelitavassaan myös mikkeliläisten kotihallissa Kalevankankaalla. Sen sijaan mahdollinen jukurijohto voisi muuttaa pelinkuvaa.

- Miten Jukurit suojelee mahdollista johtoaan? Esimerkiksi Mestiksen finaalisarjassa KooKoota vastaan Pikkaraisen filosofia oli, että voidaan heittää pitkää kiekkoa ja vain purkaa tilanteita.

Mikä seuraavan ottelun ratkaisee?

Kalevankankaalla tiukkojen marginaalien ottelussa ratkaisuun voivat vaikuttaa perinteiset asiat: kuudes kenttäpelaaja ja erikoistilanteet.

- Jos Ilves ei paranna ja esimerkiksi syötä laadukkaammin, ja Jukurit saa tuotua kotiyleisön tuella intensiteettiä lisää, niin siihen se voi ratketa. Myös jäähyt ovat ratkaiseva tekijä. Tampereella mikkeliläiset ottivat liikaa jäähyjä, pohtii Sihvonen.

Ensimmäisen ottelun jälkeen jukurivalmentaja Jarno Pikkarainen otti kantaa tuomaritoimintaan. Urheilulehden jääkiekkoanalyytikko heittääkin oman ehdotuksensa tuomaritoimintaan.

- Pitäisikö nämä pelit viheltää Mestiksen huipputuomareilla? Näytti, että Hakametsässä hyvin herkästi tuli jäähyjä ja Mestiksen finaaleissa sai pelata paljon kovempaa. Toivon, että tuomarit ottaisivat toisessa pelissä hieman vähemmän roolia.

Kotiluola on valttia

- Mulla on nyt sellainen kutina, että tässä mentäisiin jonkin aikaa kotivoittojen merkeissä. Sehän tietysti tarkoittaa sitä, että Jukureiden on otettava jossain kohtaa se vierasvoitto, jos mielii SM-liigaan. Luottavaisin mielin voisin Mikkelissä olla siinä suhteessa, että sauma kotivoittoon on olemassa. Toivottavasti tupa on Mikkelissä täynnä, Petteri Sihvonen heittää mikkeliläisyleisölle.

Kevään korvilla pelataan nykyisin karsintasarja liigajumbon ja mestismestarin välillä. Sihvonen näkee nykysysteemin putoamis- ja nousumahdollisuuksineen suljettua liigaa parempana, mutta kaipaisi muutosta sarjaan.

- Kun eroa ei valtavasti ole, niin vielä avoimemmin pitäisi mennä. Paras olisi se, että neljä parasta mestisjoukkuetta ja kaksi huonointa liigajoukkuetta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan. Eräänlainen versio Ruotsin mallista, mutta siihen ei ole enää paluuta, että liiga suljettaisiin.

Lue seuraavaksi