Ruokaosuuskunta syö mitä viljelee

Ruokaosuuskunnat herättävät yhä enemmän mielenkiintoa. Viimeksi Lahdessa on perustettu osuuskunta, joka sai heti kymmenet liikkeelle. Osuuskunta tuottaa jäsenilleen syötävää pellolta kuin kasvihuoneestakin.

terveys
osuuskunnan jäsenet istuttavat tomaatteja kasvihuoneessa

Talvella perustettu Lahden ruokaosuuskunta järjesti maanantaina taimitalkoot Launeella, Aaltosen puutarhalla. Osuuskunnan vuokraamaan kasvihuoneeseen istutetaan tomaattia, kurkkua ja salaattia. Lisäksi viereisellä pellolla odottaa lumen alla vajaan hehtaarin kasvimaa.

Kun viljelee itse, tietää tarkkaan mitä saa

Jukka Ilmonen, osuuskunnan jäsen

- Sinne tulee viittätoista erilaista kasvilajiketta. Yleisimmät sipulilajit, perunaa, porkkanaa, erilaisia kaaleja ja punajuurta, luettelee osuuskunnan jäsen, puutarhuri Harri Loippo Heinolasta.

Lahden ruokaosuuskunnassa on tällä hetkellä nelisenkymmentä osakasta. Heistä jokainen maksaa osuuskuntaan kuulumisesta yhteensä 400 euroa, joka sisältää sato- sekä liittymismaksut.

Tehotuotanto ja isot ketjut kismittävät

Osuuskunnan tavoitteena on vähintään 50 osakasta, sen jälkeen viljely olisi taloudellisesti kannattavaa. Raha ei kuitenkaan ratkaise, suurempi syy toimintaan on ärtymys tehomaatalouteen ja suurten kauppaketjujen määräysvaltaan ruoantuotannossa.

- Nythän on ollut suuri kohu ruoan alkuperästä, kuka on tehnyt, miten ja mistä raaka-aineista. Kun viljelee itse, tietää tarkkaan mitä saa, muistuttaa lahtelaisjäsen Jukka Ilmonen.

- Tässä tuotantoketju on pelkistetty, on vain tuottaja ja käyttäjä, ei kaupan väliportaita, perustelee Harri Loippo.

Lahden ruokaosuuskunta on palkannut kokopäivätoimisen puutarhurin hoitamaan viljelyksiä. Sato, mutta myös heikon sadon riski jaetaan tasan jäsenten kesken. Kaikki viljely tapahtuu - luonnollisesti - ilman dopingia.

- Se on itsestään selvää, lannoitteita ei käytetä, toteaa Jukka Ilmonen.

Ennen Lahtea ruokaosuuskuntia on perustettu ainakin Helsingissä, Tampereella ja Turussa.