Kannas-keskuksen kaatuminen oli pettymys

Keskusta valmistelleen työryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen valtuutettu Heikki Järvenpää ei täysin ymmärrä perusteluja, joiden takia hankkeesta luovuttiin. Järvenpää uskoo, että sotahistoriasta kertova keskus perustetaan jonnekin muualle kuin Lappeenrantaan.

Karjalankannas
Kannas museo
Yle

Sotahistoriakeskus Kannaksen työryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen Heikki Järvenpää on pettynyt Lappeenrannan kaupunginhallituksen päätökseen luopua keskuksen perustamisesta.

- Se ei ollut yllätys, koska tällaista keskustelunpoikasta on ollut jo pidemmän aikaa, Järvenpää toteaa.

Perusteita Järvenpää ei kuitenkaan täysin ymmärrä.

- Jos halutaan säästää niin tämä ei ollut se paikka. Päinvastoin, tässä menetetään 2 miljoonaa valtionapua ja keräystuottoja. Joka tapauksessa kuusinumeroinen luku, Järvenpää sanoo.

En usko, että valtuutetut edes tietävät, millaista sisältöä tälle kaavailtiin.

Heikki Järvenpää

Järvenpään mukaan ulkopuolisten tekemän liiketoimintasuunnitelman mukaan keskuksessa käy vuosittain 30 000 - 40 000 ihmistä.

- He jättävät jonkin verran rahaa ja tuovat 3-4 uutta työpaikkaa.

Kannas-keskuksen perustamista varten kerätyt 220 000 euroa palautetaan lahjoittajille.

Järvenpää uskoo, että keskus toteutetaan jonnekin muualle kuin Lappeenrantaan.

- Totta kai tässä oli ongelmana se, että tämä venyi ja vanui ja kesti pitkään. Päättäjät vaihtuivat. En usko, että valtuutetut edes tietävät, millaista sisältöä tälle kaavailtiin, Järvenpää murehtii.

- Tässä menetettiin Tulimyrsky-pienoiselokuva, jollaista ei ole koskaan Suomessa aikaisemmin tehty. Se on erittäin vaikuttava. Tässä menetettiin viipurilaisuutta, karjalaisuutta, karjalaisten evakkotietä kertovaa tarinaa 1940-luvulta. Kyllä tässä historiallisesti menetettiin paljon paljon isänmaalle tärkeitä asioita, hän listaa menetyksiä.