Konekaappari MOT:ssa: Karhukopla petti annetut sopimukset

Yle TV1:n MOT-ohjelmassa on Finnairin matkustajakoneen 35 vuotta sitten kaapanneen Aarno Lamminpartaan erikoishaastattelu. Lamminparras kertoo aavistaneensa poliisin Karhukoplan rynnäköivän kotiinsa, vaikka mies oli luvannut antautua oma-aloitteisesti.

Kotimaa
Lentokone yöllä kentällä
Lamminparra kaappasi Oulusta Helsinkiin matkanneen Finnairin koneen vuonna 1978.Yle

Vuonna 1978 Finnairin matkustajakoneen kaapannut Aarno Lamminparras sanoo, että Suomen poliisin erikoisryhmä Karhukopla petti sopimukset tehdessään rynnäkön kaapparin kotiin Oulussa. Lamminpartaan mukaan hän oli luvannut antautua ja ilmoittautua itse rauhanomaisesti poliisille. Hän tosin aavisti, että rynnäkkö tulisi ja uskoo tietävänsä miksi.

- Siksi, että ei se nyt helvetti käy laatuun, että Suomen kansan ainoa kaappari kävelee itse viisi kilometriä poliisilaitokselle. Piti näyttää Suomen kansalle, että meillä on Karhukopla täällä, joka pitää aisoissa teidät kaikki. Minulla oli koko ajan tiedossa, että ei ne pidä. Tässä oli politiikka ja näyttämys mukana, Lamminparras kertoo Yle TV1:n MOT-ohjelmassa, joka esitetään tänään kello 20.

Lamminparras sai kaappauksesta yli seitsemän vuoden vankeustuomion ja muutti sen kärsittyään Ruotsiin. Hän vaihtoi nimensä ja työskenteli tehtaalla autonkuljettajana sekä perusti oman siivousalan yrityksensä. Tällä hetkellä 71-vuotias Lamminparras pitää poliisin hyökkäystä muutoinkin outona.

- Kyllä se oli niin huonosti suunniteltu.

Renny Jokelin/MOT