Sanna Ukkola: Rampa, vihreä ankka

Ministeri Heidi Hautala ei luovu salkustaan, vaikka hänestä on tullut taakka sekä vihreille että hallitukselle, kirjoittaa Sanna Ukkola blogissaan.

Yle Blogit
Sanna Ukkolan blogikuva.
Sanna Ukkola. Veikko Somerpuro.

Minulle ehdotettiin kuukausi sitten pimeän työn teettämistä. Olisin säästänyt sillä useita kymppejä. Kieltäydyin kunniasta ja pyysin alvillisen laskun.

*Nyt vähän harmittaa. *Olisi pitänyt suostua, kun hallituskin asian kerran hyväksyy. Riittää, että pyytää kauniisti anteeksi ja näyttää katuvalta. Pimeän työn teettäjä saa jatkaa vaikka ministerinä ilman seuraamuksia. Hallitus hyväksyy, hallitus tukee.

Kun Heidi Hautala kärähti pimeästi maksetusta oviremontista ja siivouksesta, moni politiikan toimittaja oli täysin varma, että uransa muiden moralisoinnille pyhittänyt ministeri tajuaisi lähteä hallituksesta ja vähän vikkelään.

Mutta ei. Siellä se Hautala sinnittelee edelleen kouristuksenomaisesti salkun varressa, vaikka hänestä on tullut taakka omalle puolueelleen ja taakka koko hallitukselle.

TänäänIltalehti (siirryt toiseen palveluun)vielä kertoo, että Hautala ja Andrei Nekrasov teettivät remonttinsa yrityksellä, joka on Helvetin enkeleiden hallussa ja jolla on poliisin mukaan yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Hautala on antanut kasvot vihreiden hallitushingulle ja kaksinaismoralismille. Hän on nyt leimattu poliitikko, rampa ankka, jonka toimintakyky ja uskottavuus ovat pahoin kärsineet.

Heidi puhuu mielellään kansalaisten oikeustajusta, joka esimerkisi Finnair-jupakassa oli Hautalan mukaan "todella kovalla koetuksella". Siis to-del-la ko-val-la.

Kyllä vain. Se sama oikeustaju, jota Hautala venyttää nyt itse äärimmilleen.

Kansan oikeustajuun ei ihan helposti näytä sopivan se, että pimeän työn teettämisestä ja hätävalheista kärähtänyt ministeri kuvittelee kaiken olevan yhdellä anteeksipyynnöllä ja tiedotustilaisuudella kuitattu. Siellä se istuu edelleen hallituksessa torjumassa harmaata taloutta niin kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

Iltalehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisi maanantaina tutkimuksen, jossa se kysyi kansalta, voiko Hautala jatkaa virassaan ministerinä. Kuusikymmentä prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että Hautalan pitäisi erota. Kun itse kysyin samaa Hautalan työkavereilta viime viikolla, suurin osa minulle vastanneista kansanedustajista toivoi Hautalan eroa. Runsaasta neljästäkymmenestä vastanneesta 22 oli eron kannalla. Vain kuusi puolusti Hautalaa. Loput eivät halunneet ottaa asiaan minkäänlaista kantaa.

Mutta miksi vihreät haluaa pitää Hautalasta kiinni kynsin hampain? Kohu jäytää liki pienpuolueeksi kutistuneen liikkeen uskottavuutta entisestään. Vihreillä olisi muitakin kehitysministeriksi kelpaavia, kuten Pekka Haavisto ja Anni Sinnemäki.

Media on käsitellyt vihreitä viime vuodet niin silkkisin hansikkain, että puolueesta on tullut pöyhkeä ja ylimielinen.

“Iltalehden toimituskokouksen sisäinen päätös ei enää riitä. Tarvitaan myös joku syy”, vihreiden eturivin vaikuttaja kommentoi FB-sivuillani Hautalan päätöstä pysyä hallituksessa.

Ehkä vihreiden mielestä tarpeeksi hyvä syy ei ole se, että koko hallituksen uskottavuus harmaan talouden kitkemisessä on puoluetoverin takia vaakalaudalla.

On kummallista, että sekä Ville Niinistö että pääministeri Katainen säntäsivät suinpäin Hautalan tueksi. Vihreille imagokolhu kun on kiusallisuudessaan verrattavissa hallituksen ydinvoimapäätöksiin.

Omien Himas-kuvioidensa kanssa kärvistelevä Katainen taas kenties laski, että näyttäisi pahalta potkia ministeri remmistä, kun itsekin ollaan syvällä suossa ja oikeuskanslerin pöydällä. Katainen näytti omalle puoluetoverilleen Ilkka Kanervalle taannoin ovea vähäisemmästä rikkeestä.

Ja muut hallituspuolueet eivät pane pahakseen sitä, että kansa puhuu jo harmaan talouden sijasta vihreästä taloudesta.

Että onnea vaan hallitukselle valitsemallanne tiellä! Oppositio jatkaa juhliaan.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja