Nepalilaisten lampaat Kemiin maisemanhoitajiksi

Kaupunki on tekemässä sopimusta nepalilaisten lammasfarmarien kanssa Laitakarin saaren luovuttamisesta laidunkäyttöön tulevien viiden kesän ajaksi.

Kotimaa
Lampaita matkalla saaren kunnostustalkoisiin.
Lampaita matkalla perinnebiotoopin kunnostustalkoisiin Tanskinsaareen.Marjut Kokko / Lapin ELY-keskus

Kemissä suunnitellaan lammaslauman pestaamista Laitakarin saaren maisemanhoitajiksi.

Lapin ely-keskuksen Maisemat ruotuun -hankkeen suunnittelijan Piritta Peurasaaren mukaan Aapajoella asuvilla lammasfarmareilla on satapäinen lammaslauma, mutta ei laitumia.

- Jos lampaat vietäisiin saareen kesäksi, ne saisivat laiduntaa ja söisivät samalla pahasti pensittyneen saaren aluskasvillisuutta alemmaksi. Näin maisemat avartuisivat ja saari sopisi paremmin myös ihmisten virkistyskäyttöön, Peurasaari sanoo.

Huomasimme, että tässähän voi yhdistää kaksi hyvää: kaupunki saa maiseman kauniimmaksi ja lampurit saavat kesäksi laidunmaata käyttöönsä.

Piritta Peurasaari

Idea Laitakarin saaren käyttämisestä laitumena tuli, kun maisemanhoitohankkeessa projektipäällikkönä työskentelevä Peurasaari oli jutuissa kaupungin virkistysalueiden kunnossapidosta.

- Huomasimme, että tässähän voi yhdistää kaksi hyvää: kaupunki saa maiseman kauniimmaksi ja lampurit saavat kesäksi laidunmaata käyttöönsä, Peurasaari sanoo.

Kaupunki käsittelee laidunsopimuksen tekemistä teknisen lautakunnan kokouksessa tiistaina (26.3.). Jos sopimus hyväksytään, on asiassa enää yksi mutta, sanoo Peurasaari.

- Nepalista Suomeen ja Tornion Aapajoelle muuttaneilla lampureilla ei ole venettä. Etsimme nyt jotakuta, joka voisi esimerkiksi pientä korvausta vastaan lainata tai vuokrata venettä heille, jotta lampaat saataisiin saareen, Peurasaari vinkkaa.

Korjattu Peurasaaren titteli projektipäälliköstä suunnittelijaksi. 27.3. klo 10.55.