Kesäfestareilla ei enää varaa ykkösartisteihin

Kiristynyt kilpailu musiikkimarkkinoilla alkaa näkyä kotimaisilla kesäfestivaaleilla. Osa maailmanluokan tähdistä on jo niin kalliita, että festareilla ei ole niihin varaa. Nimekkäät artistit ja bändit haluavat yhä useammin oman konsertin, sillä niistä saa paremman tuoton.

kulttuuri
Metallican kitaristi James Hetfield eläytyy.
Tuomas Keränen / Yle

Seinäjoen Provinssirockin ohjelmiston kasaaminen on ollut tänä vuonna erityisen hankalaa. Samana kesäkuun viikonloppuna Euroopassa on toistakymmentä muuta festivaalia, joiden kanssa suomalaisfestivaali käy kovaa kilpailua esiintyjistä.

- Kilpailu Euroopan sisällä alkaa olla aikamoisen ankaraa tällä hetkellä ja ei ole kyllä helppoa, huokaa Provinssirockin promoottori Juha Koivisto.

Keikkailusta suurimmat tulonsa saavat ykkösartistit ovat nykyisin liian kalliita suomalaisfestareille.

- Huippuartisteilla palkkiot alkavat olla seitsennumeroisia lukuja ja kyllähän silloin festivaalin kokoluokan täytyy olla lähempänä sataa tuhatta kävijää, että tämmöisiin nimiin pystyy lähtemään mukaan. Ehkä osa nimistä on jo karannut suomalaisten festivaalijärjestäjien ulottumattomiin, arvioi Koivisto.

Huippuartisteilla palkkiot alkavat olla seitsennumeroisia lukuja.

Juha Koivisto

Koivisto nimeää festivaaleille liian hinnakkaiksi esiintyjiksi Metallican, Iron Maidenin ja Princen. Uudemmista tulokkaista kovia keikkapalkkioita pyytävät esimerkiksi The Killers ja Kings of Leon.

Bändit haluavat oman konsertin

Maailmantähtiä nähdään silti tänäkin kesänä Suomessa suuri joukko, mutta omissa konserteissaan. Keikkojaan heittävät muiden muassa Bruce Springsteen, Bon Jovi, Kiss, Pink ja Rihanna.

Yhtenä syynä omiin konsertteihin on raha, sillä esiintyjät saavat niistä paremman tuoton. Suomen suurimman konserttijärjestäjän Live Nation Finlandin pääpromoottorin Scott Lavenderin mukaan esiintyjät haluavat myös kontrolloida enemmän koko showta.

- Tarjoamme joillekin bändeille suomalaisia festareita, mutta he haluavat esiintyä omalle yleisölleen. He haluavat rakentaa ympäristön, joka toimii bändille ja yleisölle. Yhtyeet haluavat osallistua koko konserttituotantoon enemmän kuin aiemmin, Lavender kertoo.

Festareille mallia Vain elämää -sarjasta

Isojen kansainvälisten artistien puuttuessa suomalaisten kesäfestivaaleilla on viime vuosina nähty lähinnä menneiden vuosien suosikkeja, kotimaisia kärkinimiä sekä nosteessa olevia tulokkaita. Provinssirockin Juha Koiviston mukaan haasteena ohjelmiston kasaamisessa on myös festivaalikävijöiden aiempaa laajempi ikäjakauma.

Ihmisiä Provinssirockissa.
Sateisesta säästä huolimatta kävijöitä riitti ainakin vuoden 2011 Provinssirockiin.Yle

- Vanhempia festivaalikävijöitä on yhä enemmän ja samalla nuorille pitää tarjota hip hoppia. Siinä pitää olla monta festivaalia yhden festivaalin sisällä, että pystyy montaa eri yleisöä palvelemaan.

Kiristyneen kilpailun takia kesäfestivaalit joutuvatkin miettimään tarjontaansa uusiksi myös muilta osin. Tapahtumia kehitetään elämyksellisempään suuntaan parantamalla esimerkiksi ravintolapalveluja. Musiikkitarjontaakin on syytä miettiä uudelleen, pohtii Provinssirockin promoottori Juha Koivisto.

- Ehkä tämmöset Vain elämää -ohjelmat sun muut kuvaavat sitä juttua, mitä kohti festivaalienkin pitää ehkä enemmän mennä. Pitäisi tehdä vähän rohkeammin genrejen sekottamista ja tarjota jotain yllättäviäkin elementtejä ohjelman suhteen. Se on varmaan se yksi juttu, mihin suuntaan tapahtumia pitää kehittää.