Hyppää sisältöön

Salakauppa uhkaa hävittää orangit ja muut isot apinat

Simpanssit, orangit ja muut isot apinat päätyvät turistien houkuttimiksi tai rikkaiden yksityisiin eläintarhoihin Aasiaan ja Lähi-itään.

Kuva: Mast Irham / EPA

YK:n tuoreen raportin mukaan eivät vain tiikerit ja muut isot kissaeläimet ole sukupuuton uhkaamia, vaan salakaupan vuoksi maapallolta häviävät nopeaa vauhtia myös ihmisapinat: simpanssit, orangit, bonobot ja gorillat.

Uhanalaisen eläinten kauppaa koskeva kansainvälinen Cites-sopimus kieltää kaiken kaupankäynnin iihmisapinoilla. Monet kuitenkin mielivät sellaista lemmikiksi ja ovat valmiita maksamaan suuria hintoja. Myös maineeltaan epämääräiset eläintarhat, huvipuistot ja kiertävät sirkukset tavoittelevat häkkeihinsä eksoottisia vetonauloja.

YK-raportti maalaa synkän kuvan uhanalaisten ja hupenevien eläin- ja kasvilajien kohtalosta järjestäytyneiden rikollisverkostojen kourissa. Raportissa lasketaan, että vuosina 2005 - 2011 vangittiin ja myytiin laittomasti yli 22 000 ihmisapinaa. Yli puolet on simpansseja.

Voittomarginaalit ovat huimat: pyydystäjälleen simpanssista maksetaan nelisenkymmentä euroa, mutta välikäsi saa ostajalta jopa 400-kertaisen summan.

Heikko valvonta ja korruptio sallivat kaupan jatkua

Isoja apinoita pyydystetään elinalueiltaan, ennen muuta Keski- ja Länsi-Afrikasta, ja rahdataan ulkomaille yksityiskoneilla, joille on raivattu kiitoratoja luontoon. Määränpäänä on useimmin Lähi-itä tai Aasia.

Esimerkiksi Saudi-Arabiassa eläimet pannaan lähinnä yksityisiin eläintarhoihin tai puutarhoihin, Aasiassa puolestaan enimmäkseen julkisiin eläintarhoihin tai huvipuistoihin. Gorilla- ja simpanssikaupan kohdemaa on tavallisimmin Kiina.

Heikko valvonta ja korruptio ovat tehneet Kenian Nairobista ja Sudanin Khartumista salakaupan solmukohtia, joiden kautta eläimet kuljetetaan laatikoissa olosuhteista piittaamatta. Niiden seitsemän vuoden aikana, jotka raportti kattaa, pidätettiin vain 27 ihmistä.

Ihmisapinoita jahdataan Afrikassa myös niiden lihan vuoksi. Kun vanhemmat on syöty, poikaset myydään salakauppiaille. Lisäksi metsänhakkuut ja rakentaminen ajavat apinoita ahtaalle, ja ihmisten sodat ovat uhka myös eläimille.

.
.