"Varokaa heikkoa jäätä" - Pikku Kakkosen klassikko palkittiin

Vuonna 1986 valmistunut animaatio on vuoden 2013 vesiturvateko.

kulttuuri
Pikku Kakkosen jäävaroitus.
Yle

Monen sukupolven ajan lapsia jännittänyt Pikku Kakkosen jäävaroitus on palkittu vuoden vesiturvatekona. Kunniakirja myönnettiin Viisaasti vesillä -kampanjan yhteydessä Helsingin Suomenlinnassa.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kehuu vuonna 27 vuotta vanhan animaation herättävän edelleen keskustelua ja näkyvän esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

- Ainakin yhden kerran se on todistettavasti pelastanut hengenkin, kertoo liiton toiminnanjohtaja Pärla Salomaa.

Jäävaroitus on Camilla Mickwitzin vuonna 1986 valmistunut kolmeminuuttinen animaatio. Lapsille suunnattua tietoiskua on esitetty Pikku Kakkosen yhteydessä syksyllä ja keväällä heikkojen jäiden aikaan.

Kylmiä väreitä ja lapsuuden traumoja

Animaatiossa ohjelman alkuteksteistä tuttu nalle kävelee itsepäisesti heikoille jäille ja rysähtää jäiden läpi veteen. Ystävien avulla nalle pelastuu, mutta muistaa jatkossa kiertää heikot jäät.

- Varokaa heikkoa jäätä, karhun möreä ääni muistuttaa animaation lopussa.

Pikku Kakkosen jäävaroitus on katsottavissa Ylen Elävässä arkistossa. Kävijöiden kommentit todistavat animaatiolla olleen erityisen voimakas ja pelottavakin vaikutus lapsikatsojiin.

- Kylmäväreet vieläkin monen vuoden jälkeen..., yksi kävijä kommentoi.

Uimaopettajien ja hengenpelastajien liitossa animaatiota ei pidetä liian pelottavana.

- Jos se pitää poissa heikoilta jäiltä niin että lapsi muistaa viestin, niin silloinhan se on hyvä asia, toiminnanjohtaja Pärla Salomaa sanoo.