Suomalainen Naisten Pankki vie merkittävää apua kehitysmaiden naisille

Pienellä tuella pystytään auttamaan paljon. Esimerkiksi sakset tai kahvipensas ovat jo suuri apu yritystoimintaa käynnistelevälle naiselle.

Kotimaa
Kuopiolainen Arja Kekoni tutustumassa Naisten Pankin toimintaan Ugandassa.
Arja Kekoni

Hieman vajaa seitsemän vuotta sitten Suomessa perustetun Naisten Pankin ajatus syntyi, kun ryhmä suomalaisia naisia ryhtyi pohtimaan, että mitä he voisivat tehdä kehitysmaiden naisten hyväksi. Taustalla oli naisten tutustumismatka Liberiaan.

- Naiset tajusivat, että pienellä tuella naisia pystytään auttamaan paljon ja tätä kautta myös voimaannuttamaan koko perhettä ja kyläyhteisöä, kertaa kuopiolainen Naisten Pankin vapaaehtoinen Arja Kekoni.

Naisryhmä huomasi, että pieni apu voi olla esimerkiksi sakset, kahvipensas, vuohi tai ompelukone. Seitsemän vuoden aikana Naisten Pankki on kerännyt kehitysmaiden naisille apua viiden miljoonan euron verran 12 eri maahan.

- Raha on mennyt Naisten Pankin eri ryhmille, jotka ovat saaneet pienlainan. Tätä lainaa he maksavat pienellä korolla takaisin.

Lainasummat eivät ole suuria

Kekoni itse vieraili hiljattain yhdessä Naisten Pankin kohdemaassa Ugandassa tutustumassa toimintaan. Hän kertoo, että Ugandassa naiset lyhentävät lainaa viikossa 0,13–1,5 euroa. Korkoa he maksavat 5–10 prosenttia.

- Ryhmä määrittää koron. Valtiolla korko olisi 20–25 prosenttia, joten näissä lainoissa pieni korko on se houkutin, vertaa Kekoni.

Lainat itsessään eivät suomalaisittain katsottuna ole kovin suuria. Kekonin mukaan esimerkiksi Ugandassa lainasummat liikkuvat 40 000–100 000 shillinkiin eli kahdeksasta eurosta ylöspäin.

- Summat eivät ole kovin suuria, ja sillä naiset pääsevät aloittamaan toimintaansa, iloitsee Kekoni.

Voitot kerätään kahteen koriin, joista toinen on se, josta lainaa maksetaan takaisin. Toinen kori on niin sanottu sosiaalinen rahasto, joka muodostuu koroista. Tämä raha menee Kekonin mukaan ryhmäläisten eduksi, ja se voidaan esimerkiksi jakaa vuorotellen kullekin ryhmän jäsenelle.

- Esimerkiksi sairastumiseen liittyvät kulut voidaan hoitaa tällä rahalla. Jotkut ovat ostaneet uunin, jotkut lasten koulupukuja. On tärkeää muistaa, että raha jää sinne, korostaa Kekoni.

Raha todella menee kohteisiin.

Arja Kekoni

Raha menee varmasti kohteisiin

Kekoni alleviivaa, että raha todella menee kohteisiin ja se menee sinne pienillä kustannuksilla. Naisten Pankki tekee yhteistyötä Kirkon ulkomaanavun kanssa, paikat ja kohteet etsii maailmanlaajuinen organisaatio.

- Kirkon ulkomaanapu miettii ensiksi alueen, missä olisi tällaiseen toimintaan valmiita naisia ja sitä kautta saamaan pienlainan. Aluksi muodostetaan ryhmä, joka saa puolen vuoden koulutuksen. Tässä koulutuksessa henkilöt sitoutetaan, he opettelevat säästämään ja saavat tietoa laskemisesta ja lukemisesta ja niin edelleen, tarkentaa Kekoni toimintoja.

Naisille jaetaan koulutuksen yhteydessä tietoa yrittäjyydestä. Kekoni muistuttaa kuitenkin, että vaikka kyseessä on Naisten Pankin toiminta, niin ryhmiin mukaan pääsyä ei ole kielletty myöskään miehiltä.

- Ugandassa naisia oli noin 80 prosenttia ja miehiä jonkun verran. Naiset olivat esimerkiksi perustaneet yhdessä viljavaraston. Tapasimme myös esimerkiksi kampaajan ja maanviljelijöitä, muistelee Kekoni vähän aikaa sitten tehtyä tutustumismatkaansa.