Villiruoasta povataan seuraavaa ruokatrendiä

Villiruoka koostuu pelkistä luonnonantimista, kuten juurista, marjoista ja kasveista. Porilainen villiruokablogisti Heikki Ruusunen kertoo saaneena villiruoasta apua omaan terveyteensä.

Kuva: Jari Laasanen / Yle

Villiruoasta povataan tämän vuoden suurta ruokatrendiä. Pelkistä luonnonantimista, kuten juurista, marjoista ja kasveista muodostuva villiruoka on kasvattanut hiljalleen suosiotaan. Porilainen Heikki Ruusunen vaihtoi markettien valikoimat villiruokaan pari vuotta sitten terveyssyistä ja kirjoittaa aiheesta blogia sekä villiruokakirjaa

- Villiruokaa syömällä painostani lähti 40 kiloa. Myös astmaoireet hävisivät ja pääsin eroon masennuksesta, Ruusunen kertoo.

Villiruokakirja tekeillä

Ruususen mukaan villiruoka on maailmalla nyt ykköstrendi.

- Se on nyt maailmanlaajuisesti kovin ruokatrendi. Esimerkiksi kolme kertaa maailman parhaaksi ravintolaksi valittu  Noma Kööpenhaminassa käyttää paljon villejä raaka-aineita.

Samaan aikaan kun kiinnostus villiravintoa kohtaan on heräämässä myös Suomessa, löytyy aiheesta vielä varsin vähän kotimaista kirjallisuutta. Niinpä Heikki Ruusunen päätti koota yksiin kansiin hyväksi todettuja villiruokaohjeita.

- Villiruoka on  kuitenkin nykyihmiselle aika vierasta, joten yritämme tehdä tästä mahdollisimman helposti lähestyttävää.

Villiä ruokaa ei ole kasvatettu eikä viljelty.

- Nykyiset maataloustuotteet ovat olleet ihmisen evoluution mittakaavassa läsnä aika lyhyen aikaa. Villiruoka on oikeastaan ihmisen alkuperäistä ruokaa.

Pakurikäävästä haudutetaan teetä

Esimerkiksi pakurikäävästä saa Ruususen mukaan  hauduttamalla jopa karamellimaiselta maistuvaa teetä.

- Siitä saa yllättävän hyvää teetä, vaikka ei uskoisi, kun se on niin ruman näköinen. Kääpää hienonnetaan veitsellä ja haudutetaan sitä vedessä vähintään yhden tunnin ajan.