Ruotsalaistutkimus vahvisti: Rokote lisäsi narkolepsiariskiä

Miljoonien ihmisten tutkimus osoitti, että influenssarokotteen saaneet lapset ja nuoret ovat sairastuneet narkolepsiaan kolme kertaa niin herkästi kuin muut.

terveys
Pandemrix -rokotepurkki.
Pandemrix-rokote (oik.). Sikainfluenssarokotteen takia narkolepsiaan sairastuneille maksetaan vuosien saatossa yhteensä 100 miljoonaa euroa haittakorvauksia.Boris Roessler / EPA

Ruotsissa tehty tutkimus on vahvistanut, että Pandemrix-rokote lisää narkolepsian riskiä lapsilla ja alle 21-vuotiailla nuorilla. Riski on kohonnut jossakin määrin aina 30-vuotiaaksi asti.

Ruotsin lääketurvallisuuslaitoksen, Karoliinisen instituutin ja neljän maakuntahallituksen tutkimuksessa verrattiin 3,3 miljoonaan rokotetun ja 2,5 miljoonan rokottamattoman ihmisen sairastavuutta.

Tutkittavana oli noin 50 neurologista tai immuniteettiin liittyvää sairautta. Aineisto kattaa runsaat kaksi vuotta lokakuusta 2009 joulukuuhun 2011.

Yli 40-vuotiailta lisäriski puuttuu

Tutkimuksen mukaan rokote kolminkertaisti narkolepsiariskin alle 21-vuotiailla. Suhdeluku on hieman pienempi kuin laitoksen aiemmassa selvityksessä. Syynä saattaa olla se, että narkolepsia on sittemmin lisääntynyt myös rokottamattomilla lapsilla ja nuorilla.

Tutkimustulos merkitsee noin neljää ylimääräistä sairastapausta vuodessa sataatuhatta rokotusta kohden.

21 - 30-vuotiailla rokotuksen lisäämä riski oli sitä pienempi, mitä vanhempia he olivat. Tutkimuksessa ei pystytty selvittämään selvää rajaa kohonneen riskin hiipumiselle. Yli 40-vuotiailla ylimääräistä riskiä ei enää havaittu lainkaan.