1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Oulussa nähdään herkkä ja haavoittuva rokkijeesus

Kulttimaineeseen noussut rockooppera Jesus Christ Superstar nähdään pääsiäisviikolla Oulussa. Esitys on tekijöilleen massiivinen ponnistus, sillä lavalla nähdään noin 200 esiintyjää.

Kuva: Yle / Hannu Karjalainen

Massiivinen rockooppera kerää Club Teatrian lavalle noin 200 esiintyjää pääsiäisviikolla 27. ja 28. maaliskuuta. Esitys kuuluu Oulun Musiikkijuhlien ohjelmistoon.

Säveltäjä Andrew Lloyd Webberin ja sanoittaja Tim Ricen rockoopperan evankeliumitekstiin löyhästi perustuva juoni kuvaa Jeesuksen ja Juudaksen keskinäistä suhdetta ja Jeesuksen elämän viimeistä viikkoa. Se alkaa opetuslasten saapumisesta Jerusalemiin ja päättyy ristiinnaulitsemiseen. 1960- ja 1970-lukujen taitteessa syntynyt teos katsottiin aikanaan liian rohkeaksi näyttämölle aihepiirinsä vuoksi.

Kun teos oli saavuttanut suosiota levytettynä versiona, palkittu rockooppera päätyi viimein näyttämölle.

Teoksen ohjaa Oulussa Marietta Tevajärvi. Pääsolisteina nähdään Hannu Lepola (Jeesus), Sami Hintsanen (Juudas), Saara Aalto (Maria Magdalena), Tuukka Haapaniemi (Kaifas), Marzi Nyman (Herodes) ja Anssi Valikainen (Pilatus). Orkesterina on Oulu Sinfonia vahvistettuna kuusihenkisellä rock-yhtyeellä. Esitykset johtaa kapellimestari Jaakko Kuusisto.

Oululaisvoimat vahvasti mukana

Mukana teosta toteuttamassa ovat myös oululaiset musiikki- ja tanssioppilaitokset.

Oulun musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Jaakko Kuusisto kertoo, että Oulussa Jesus Christ Superstarin laulut kuullaan niin kutsutusti sellaisenaan, ilman vuorosanoja.

- Emme olisi pystyneet toteuttamaan tätä ilman vahvoja oululaisvoimia, Kuusisto kehuu.

Ohjaaja Marietta Tevajärvi kertoo, että teoksessa on vahvoja tunteita herättäviä kohtauksia: ristiinnaulitseminen, hirttäytyminen ja ruoskinta.

- Tämä on koskettava ja vaikuttava projekti. Vaikuttavaa on se, että esitys on Oulussa myös kiirastorstaina, sillä tässä nähdään muun muassa viimeinen ehtoollinen, Tevajärvi kertoo.

Jeesuksen roolissa nähtävä tenori Hannu Lepola kertoo, että roolihahmon suuruus ja laululliset vaatimukset hirvittivät hieman etukäteen.

- Rooli vaatii kolmen oktaavin äänialaa. Olen löytänyt tässä sellaisia ylä-ääniä, joita en tiennyt olevan olemassakaan. Oulussa nähdään haavoittuva ja herkkä Jeesus, Lepola sanoo.