Narsissien kolme uhkaa: kylmyys, kassi ja Aurajoki

Turun kaupunki tuo yhteensä 11 000 narsissia Teatterisillalle ja Yliopistonkadun kävelykadulle. Narsissi kestää kylmää jopa 10 astetta.

narsissit
Keltaisia narsisseja teatterisillalla taustalla luminen Aurajoki
Teatterisillan narsissien alapuolella on vielä luminen Aurajoki.Elina Järvinen / Yle

Kevään ensi merkkejä ilmestyy Turussa katukuvaan, kun kaupunki tuo yhteensä 11 000 narsissia Teatterisillalle ja Yliopistonkadun kävelykadulle tiistain ja keskiviikon aikana. Narsissien lajike on Tete a Tete.

Narsissit tuodaan aina pääsiäiseksi kaupunkilaisten iloksi. Aurajoki on vielä talvisen näköinen, mutta keltaiset kukat muodostavat Teatterisillalta kauas näkyvän kehyksen.

- Monet ohikulkijat ovat kiitelleet, että taas ne narsissit tulivat tänne sulostamaan kaupunkia, kertoo Turun seudun kuntatekniikan puutarhuri Jaana Koski.

Kylmään totutetut

Narsissi kestää jopa 10 astetta pakkasta. Tällä hetkellä yöt voivat olla tätäkin kylmempiä. Koski uskoo, että kasvihuoneella kylmään totutetut narsissit kestävät jo ulkona.

- Kyllähän nämä aikaiset pääsiäiset ovat vähän jänniä. Aika hyvin ne ovat sentään yleensä kestäneet tämän kylmyyden. Niitä on yritetty karaista ennen ulos tuontia, Koski vakuuttaa.

Narsisseja
Narsissin nuput ovat herkempiä kylmälle kuin jo auenneet kukat.Elina Järvinen / Yle

Kylmänsietokyky on parempi jo auenneella kukalla. Nuput ovat herkempiä kylmälle. Kylmääkin pahempi riski narsisseille ovat kaupunkilaiset.

- Nuorison käsissä narsissit päätyvät Aurajokeen. Vanhemmilla ne päätyvät kassiin, Koski kertoo.

Edeltävinä vuosina kukat on jaettu niiden kukittua turkulaisille. Kosken mukaan perinnettä jatketaan todennäköisesti. Ajankohta riippuu siitä, kuinka lämmintä on ja kuinka nopeasti kukat kukkivat.

- Siitä sitten ilmoitellaan. Toivon mukaan kaupunkilaiset eivät ryhdy niitä omin lupineen repimään aikaisemmin pois, Koski vetoaa.