1. yle.fi
  2. Uutiset

Aurinko laukaisee karvanlähdön ja -kasvun

Mikä yhdistää irtokarvoja ja lintujen lisääntynyttä liverrystä? Vastaus on kevät ja lisääntynyt valonmäärä.

Kotimaan uutiset
Nälkäinen jänis
Kevättä selässä.Tuure Lehtimäki

Lisääntynyt valonmäärä saa aikaan sen, että karvaiset nisäkkäät alkavat vaihtaa karvaa. Syksyllä tilanne on päinvastoin, vähenevä valonmäärä vaikuttaa karvankasvuun, selvittää soveltavan eläintieteen lehtori Juha Asikainen Itä-Suomen yliopistosta.

- Valonmäärän muutokset ovat karvanlähdössä ja -kasvussa keskeinen määrittäjä. Eläimen keho aistii valoa ja sitä kautta valo vaikuttaa eläimen hormonitoimintoihin. Syksyllä keskeinen vaikuttava hormoni on melatoniini. Sen vaikutuksesta talvikarva lähtee kasvuun. Keväällä kuvioon tulee toinen hormoni prolaktiini ja sillä on vaikutusta karvanlähtöön.

Kylmä kevät ei sinällään hidasta karvanlähtöä, mutta joitain vaikutuksia sillä voi olla luonnonvaraisten eläinten elämään.

- Jos luonnossa ei ole tarjolla ravintoa, voi karvanvaihto hidastua. Siinähän eläimet tekevät oikein, jos on lunta vielä maassa ei toinna väriä vaihtaa niin nopeasti, pohtii Juha Asikainen.

Karvanvaihto on iso prosessi

Kotieläimilla rytmiikka ei kulje samaan tahtiin luonnonvaraisten eläinten kanssa.

- Kotieläimillä ei ole samalla tavalla luonnonrytmiikkaa. Kotieläimet ovat monesti sisätiloissa ja keinovalon alla eli auringonvalon rytmiikka ei sitä yhtä paljon ohjaile.

Supikoira on kesällä aika orvonnäköinen ohuessa turkissa.

Juha Asikainen

Karvanvaihtumisessa on kyse kuukausien prosessista. Karvapeitteen uusivat käytännössä kaikki karvaiset nisäkkäät.

- Osa lajeista vaihtaa selkeästi kesä- ja talvikarvan eli niillä on tavallaan kaksi täydellistä karvanvaihtoa, mutta osa lajeista vaihtaa kerran vuodessa vaiheittain eli kesäkarva on olematon "alusasu". Tulee mieleen supikoira, joka on kesällä aika orvonnäköinen ohuessa turkissa.

Karvanvaihto on eläimille iso ponnistus. Eläinten täytyy voida panostaa karvanvaihtoon.

- Karva rakentuu pääasiassa proteiineista kuten keratiinista. Valkuaisaineet ovat ravinnossa arvokkaita osia. On tärkeää, että karvanvaihto huomioidaan ravinnossa.

Lue seuraavaksi