Pelasta puutarhasi haavan oksilla ja möykällä

Jos jänis syö tehokkaasti ja koko puun ympäri, voi koko omenapuu olla tuhon oma, kertoo puutarhuri Timo Koskinen. Istuttamalla omenapuun viereen haapaa ja pitämällä möykkää voivat jänikset pelästyä ja siirtyä naapurin kukkapenkkiin.

luonto
Jänis keväthangilla.Seppo Nieminen, Konginkangas

Jänisten ja rusakoiden aiheuttamat tuhot puutarhoissa ovat viime vuosina pahentuneet. Niiden lisääntymisen lisäksi tähän on vaikuttanut jänisten hakeutuminen luontaisia vihollisia karkuun ihmisten ilmoille.

Yli kymmenen vuotta puutarhaohjelmaa radioon tehneen Timo Koskisen mukaan ihminen lienee kotipuutarhan ylivoimaisesti pahin peto kaikkine lumityövälineineen, mutta myös jänikset ja rusakot aiheuttavat suuria tuhoja.

- Jäniksille ja rusakoille kelpaavat kaikki hedelmäpuut: esimerkiksi omenapuut ja päärynäpuut ovat jänisten suuressa suosiossa. Kaikki koristepensaatkin kelpaavat. Tuomi taitaa olla ainut, jota jänikset karttavat.

Kasvien suojaaminen rautaverkoilla pitää yleensä tuholaiset poissa. Tänä talvena korkeat kinokset ovat kuitenkin auttaneet rusakoita, jotka kurkottelevat herkkuja korkealta, verkkosuojien yläpuolelta.

- Iso rusakko ulottuu korkealle ja se voi etujaloillaan taivuttaa nuoren puun alas. Kiipeämään jänikset eivät vielä ole oppineet, mutta saattaa sekin vielä joskus onnistua, Koskinen epäilee.

Jänis tekee tuhoa hedelmäpuihin pienilläkin haukkauksilla.

Iso rusakko ulottuu korkealle ja se voi etujaloillaan taivuttaa nuoren puun alas.

Timo Koskinen

- Jos jänis syö tehokkaasti ja koko puun ympäri, niin puu voi olla jo tuhon oma, arvioi Koskinen.

Pelasta puusi mölyllä

Omenapuut on kuitenkin mahdollista pelastaa nälkäisiltä pupuilta.

Jäniksiä ja rusakoita voi koittaa karkoittaa esimerkiksi möykällä. Ammattiviljelmillä jäniksiä karkoitetaan niin hajusteilla kuin äänilläkin.

- Karkotteena on saatavilla erilaisia hajusteita, kuten suden hajua.

- Jos sijoittaa nuorta haapaa ihan omenapuiden läheisyyteen, niin jänisten katse saattaa siirtyä pois omenapuista. Haapa on jänisten suurta herkkua, Koskinen neuvoo.