1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomalaismies tekee baumgartnerit - hyppää ennätyskorkeudesta

Timo Toivonen aikoo rikkoa laskuvarjohypyn Suomen korkeusennätyksen. Nykyinen ennätys on vuodelta 1968. Uuteen ennätyskorkeuteen, yli kymmeneen kilometriin, noustaan kuumailmapallolla.

Kotimaan uutiset
Lähikuva laskuvarjohyppääjä Timo Toivosesta.
Timo Toivonen tarvitsee ennätysyrityksessään poikkeuksellisia apuvälineitä. Kymmenen kilometrin korkeuteen ei ole asiaa ilman happilaitteita.Yle

Mikäli Timo Toivosen yritys onnistuu, kouvolalainen luokanopettaja rikkoo 45 vuotta vanhan laskuvarjohypyn Suomen korkeusennätyksen. Tällä hetkellä ennätys on Tuomo Aaltosen vuonna 1968 lentokoneesta hyppäämä 9 190 metriä.

Onnistunut suoritus tietäisi myös uutta kuumailmapallonousun Suomen ennätystä.

Toivonen on valmistellut ennätysyritystään vuoden alusta alkaen. Säädettävää ja selviteltävää on riittänyt huomattavasti ennakoitua enemmän.

- Jos olisin tiennyt, miten paljon tämä teettää duunia, olisin ehkä vähän pidempään miettinyt, kannattaako tähän lähteä – ja olisin joka tapauksessa lähtenyt, Toivonen naurahtaa.

Hyppyteknisesti kyseessä ei Toivosen mukaan ole erityisen vaikea suoritus. Vaikeinta on ollut löytää riittävä määrä yhteistyökumppaneita sekä suoritukseen sopivat välineet.

Vauhtia 700 kilometriä tunnissa

Jos hypyn valmistelut sujuvat jatkossa ilman takapakkia, Toivonen sekä pallon lentäjät Olli Luoma ja Clas Palmberg nousevat taivaalle toukokuun puolivälissä. Tarkka ajankohta riippuu muusta lentoliikenteestä ja viranomaisten myöntämistä luvista.

Nousu ennätyskorkeuteen kestää kaksi tuntia, mutta itse hyppysuoritus vain muutaman minuutin. Suurin riskitekijä on yläilmoissa vallitseva kireä pakkanen.

- Kymmenen kilometrin korkeudessa voi olla yli 60 astetta pakkasta. Se asettaa tiukkoja vaatimuksia sekä välineille että ihmisille, Toivonen sanoo.

Sekä hyppääjä että pallon lentäjät käyttävät suorituksessa happilaitteita. Lisäksi vaatetus on mietittävä tarkkaan. Hypyn aikana Toivosen vauhti kiihtyy jopa 700 kilometriin tunnissa, ja paljaat ihonkohdat jäätyisivät silmänräpäyksessä.

Tuhansien hyppyjen kokemus

Luokanopettajana toimiva Toivonen, 49, on harrastanut laskuvarjohyppyä 16-vuotiaasta lähtien. Hyppyjä on takana lähes 6 000.

Ennätysyrityksen taustalla on Toivosen mukaan ennen muuta halu nostaa laskuvarjohypyn ja yleisemminkin ilmailun tunnettuutta.

- Yleensä laskuvarjohyppy nousee puheenaiheeksi vain onnettomuuksien yhteydessä. Se on harmi, sillä kyseessä on hieno ja monenikäisille ihmisille sopiva laji.

Ylen Ajankohtainen kakkonen seuraa Toivosen ryhmän hyppyvalmisteluja aina ennätysyritykseen asti. Projektista kertova juttu esitetään Ajankohtaisessa kakkosessa myöhemmin keväällä.

Lue seuraavaksi