Arktisten jäiden sulaminen näkyy Suomen keväässä

Lumiset talvet ja kylmät keväät voivat olla osin seurausta merijäiden sulamisesta. Vaikka sen perusteella ei voi tehdä ennustetta ensi talveksi, niin sadan vuoden päästä on aivan varmasti nykyistä lämpimämpää, sanoo professori Timo Vihma.

Kotimaa
Ilulissatin jäätikkö synnyttää koko ajan jäävuoria
Ilulissatin jäätikkö synnyttää koko ajan jäävuoria.Yle/ Jaana Kanninen

Pohjoisen merijään sulaminen vaikuttaa talven ja kevään säähän myös Suomessa, kommentoi Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Timo Vihma tuoreita uutisia Euroopan kylmien keväiden syistä.

Hänen mukaansa näyttää siltä, että jään sulaminen Pohjoiselta jäämereltä pyrkii suosimaan talvisia itätuulia koko Euroopassa. Samaan aikaan matalapaineiden reitit siirtyvät aiempaa pohjoisemmaksi, Suomen pohjoispuolelle, Vihma sanoo.

Hän korostaa, että säähän vaikuttavat monet tekijät, joiden vaikutukset voivat olla ristikkäisiä. Siitä, että Suomessa on jo neljäs runsasluminen talvi peräkkäin, ei pidä vetää liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä merijään sulamisen vaikutuksista, hän sanoo.

Hänen mukaansa ensi talven ja kevään sää ei ole ennustettavissa, ja yhä epävarmaa on puhua siitä, millaista on odotettavissa kymmenen vuoden päästä. Sen sijaan sadan vuoden päästä Suomessa on varmasti nykyistä lämpimämpää, kun kasvihuoneilmiö jatkaa etenemistään.

Pohjoinen jäämeri muuttunee kesäisin avomereksi

Pohjoisten merien jääpeite vaikuttaa ilmastoon merkittävästi, koska se heijastaa voimakkaasti auringon säteilyä. Kun jää hupenee, yhä isompi osa lämpöenergiasta päätyy mereen kiihdyttämään ilmaston lämpenemistä.

Pohjoisen merijään määrä vaihtelee vuosittain, mutta kokonaisuudessaan käyrä on jyrkästi laskeva. Viime syyskuussa jään pinta-ala mitattiin kaikkien aikojen pienimmäksi, 3,41 miljoonaksi neliökilometriksi.

Lumen ja jään määrää kartoitetaan useilla satelliiteilla. Yhdysvaltalaisen NSIDC-keskuksen tämänviikkoiset satelliittikuvat (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että jäätä on tälläkin hetkellä ennätysvähän vuodenaikaan nähden.

Jäätä on nyt 80 prosenttia vähemmän kuin 30 vuotta sitten (siirryt toiseen palveluun). Todennäköisesti Pohjoinen jäämeri on tulevaisuudessa - jopa jo lähivuosikymmeninä - kesäisin kokonaan sula.

Jutun viimeiseen kappaleeseen on lisätty 3.4. kello 11.17 linkki Washingtonin yliopiston tiedeuutiseen jäiden vähenemisestä.