Uutta paloa laduille pitopohjasuksien tuntumalla

Suksikauppa luistaa tänä talvena. Esimerkiksi Kainuussa myynnissä on ollut paikoin jopa 20 prosentin nousu viime vuoteen verrattuna. Moni tuntee paloa laduille useiden vuosien jälkeen.

Kotimaa
Hiihtäjä suuntaa jääladulle Mikkelissä.
Timo Ikonen / Yle

Hyvän suksimyynnin arvioidaan johtuvan vähäisistä pakkasista ja runsaslumisesta talvesta. Suksia myydään pitkälti säiden mukaan, mutta kauppa kiihtyy kevättalven hankien loistaessa.

- Kyllä kuntohiihtäjille, joka tietysti on se suurin kuluttajaryhmä, niin varmaan tämä pitopohjien suosio on tehnyt tämmösen selvän piikin siihen, sanoo Kajaanin Prisman urheiluvälinemyyjä Kimmo Metsävainio.

Vanhat tekijät palaavat uusilla suksilla

Myyjät ympäri Kainuuta kertovat, että kiinnostus hiihtoharrastukseen on kasvanut selkeästi. Suksikaupoilla käy asiakkaita, jotka ovat palanneet hiihdon pariin usean vuoden jälkeen. Kun suksikaupoille lähdetään, niin kainalossa kotiin lähtee lähes joka kerta koko hiihtosetti.

- Hirmu paljon tulee viikoittain asiakkaita, jotka kertovat ettei ole hiihdetty viimeiseen viiteentoista vuoteen, ja ovat nyt sitten innostuneet pitopohjasuksein kautta kuntoilemaan uudelleen, Kimmo Metsävainio sanoo.

Löysät sukset eivät luista mihinkään ja jäykkiä ei saa pitämään koskaan.

Kimmo Metsävainio

Sutjakkuutta hiihtoharrastukseen haetaan nyt pitopohjasuksien avulla.

- Just tämä suksen voitelun vaivattomuus. Käytännössä pitopohjasuksia ei tarvitse voidella mitenkään, ne ovat hiihtovalmiit. Niissä valintakriteeri on helpompi, koska suksen jäykkyydellä ei ole niin suurta väliä.

Löysät ja jäykät valinnat hiihtäjien harmina

Tökkivät sukset sammuttavat palon laduille nopeasti, joten välineiden tulee olla tarkoin valitut. Oikean suksiparin löytää asinatuntevan myyjän avulla.

- Suksen valinta on aina yksilöllinen valinta, kun puhutaan suksista, jotka pitää voidella. Löysät sukset eivät luista mihinkään ja jäykkiä ei saa pitämään koskaan. Epäonnistumisen riski on ilmeinen, jos paikalla ei ole asiantuntevaa myyjää, Metsävainio sanoo.