Hyppää sisältöön

Lumivuori pilaa näköalan ja yöunet

Mustanpuhuva lumivuori on maisema, joka siintää suoraan useiden Tampereen Hakametsässä asuvien ikkunan ulkopuolella - myös kesällä. Lumenkaatopaikka paitsi pilaa näköalan, myös aiheuttaa tuntuvia meluhaittoja.

Nämä ensikatsomalta kauniit vuoristomaisemat eivät ilahduta Hakametsän asukkaita. Lumenkaatopaikan vuori hohkaa kylmää vielä lämpiminä kesäiltoinakin. Kuva: Leena Peltokangas / Yle

Tampereen Hakametsässä sijaitseva kaupungin lumenkaatopaikka on ärsyttänyt lähistön asukkaita jo pitkään. Sulavien lumikasojen on epäilty pilaavan pinta- ja pohjavesiä, ja ennen kaikkea on valitettu lumirallin aiheuttamasta melusta. Valtavaa lumikasaa pidetään myös yksinkertaisesti rumana.

Kaupungin virkamiesten ja luottamushenkilöiden sekä Hakametsän asukkaiden tiistaina käyty yhteinen kokous sujui kuitenkin sopuisasti. Tilaisuudessa molemmat osapuolet pääsivät esittämään kantansa.

Vuoren naapurissa asuvan Keijo Kapasen mukaan lumikasa on yksinkertaisesti liian lähellä asutusta.

- Eniten ärsyttää paikan läheisyys. Kasat pilaavat maiseman erityisesti keväällä ja alkukesästä. Talviöisin, kun lunta tuodaan, kaivinkoneiden ja kuorma-autojen meteli valvottaa alueen asukkaita. Lähimmät talot ovat vain 70 metrin päässä lumenkaatopaikasta.

Meluvalli nousee jo

Kapasen edustama asunto-osakeyhtiö Hakametsän Helmi rakennettiin jo vuonna 1995. Lumenkaatopaikka puolestaan kaavoitettiin vuonna 2000. Sen jälkeen viereen on noussut vielä kaksi taloyhtiötä.

- Kaupunki haluaa tiivistyä. Asunnoille on valtava tarve, eikä lumen vastaanottamista ole aikoinaan toimintoja suunniteltaessa arvioitu näin hankalaksi, kaupungin rakennuttamispäällikkö Milko Tietäväinen sanoo.

Kaupunki on kuitenkin ottanut hakametsäläisten huolen todesta, ja muutamia parannuksia tilanteeseen on jo löydetty.

- Välittömänä korjaustoimenpiteenä olemme lopettaneet lumen yöaikaisen vastaanoton. Lunta ei tuoda iltakymmenen ja aamuviiden välillä. Aikarajoja voidaan tulevaisuudessa vielä mahdollisesti tarkistaa ja venyttää aamuseitsemään saakka.

Hakametsässä on myös aloitettu lumenkaatopaikan maisemointi ja meluvallin rakentaminen.

- Kaupunki käy vielä suunnitteluratkaisuja läpi asukkaiden kanssa. Jos tulevaisuudessa löydetään parempia paikkoja, voitaisiin lumenkaatopaikkaa ehkä siirtää, Tietäväinen pohtii.

Lisää volyymiä televisioon

Kaupungin yhdyskuntalautakunnan rakennusjaoston puheenjohtaja Matti Höyssä ymmärtää lumenkaatokiistan molempia osapuolia.

- Lumivuori on tietysti asukkaille kesäaikaan tylsä, ja talvinen liikenne tuottaa meluhaittoja. Toisaalta lumi on pakko kuljettaa jonnekin, ja asia on nyt kaavalla ratkaistu näin. Keskustelutilaisuudessa huomattiin kuitenkin, että asukkaiden tilannetta voidaan monella tapaa helpottaa.

Meluvalli- ja maisemointiratkaisut kelpaavat ensiavuksi, mikäli niistä neuvotellaan asukkaiden kanssa, sanoo lumivuoren lähellä asuva Daniel Koskinen.

- Pitkässä juoksussa lumenkaatopaikat pitäisi kyllä sijoittaa kauemmas asutuksesta. Meluvalli saattaa ratkaista asian lähimpien asukkaiden kohdalla, mutta suurin meluhaitta aiheutuu kuitenkin kasan päällä työskentelevistä kauhakuormaajista. Valli ei riitä vaimentamaan sitä ääntä. Melutasoa pahimmillaan kuvaa se, että perjantai-iltana pitää laittaa televisio kovemmalle, että kuulisi edes jotakin, Koskinen kuvailee.