Pätkätöistä Johannalle pitkä piina

90-luvun lama syöksi monen työttömyyskierteeseen, josta ulos ponnistelu jatkuu edelleen. Yksi heistä on kokkolalainen Johanna Laakso, joka on viimeisen parinkymmenen vuoden aikana yrittänyt raivata tietä työelämään. Ovet vakituiseen työhön ovat kuitenkin pysyneet kiinni.

Kotimaa
Kuvassa Johanna Laakso Ylen haastattelussa.

38-vuotias Johanna Laakso valmistui 90-luvun alussa myyntimerkantiksi. Siitä lähtien hän on tehnyt töitä provisiopalkalla ja työllistämistuella esimerkiksi puhelinmyyjänä ja siivoojana.

- En ole koskaan tehnyt sellaista työtä, josta saisin kuukausittain tietyn summan rahaa. Tämän vuoksi en ole voinut suunnitella elämääni kovinkaan pitkälle eteenpäin.

Lyhyitä pätkiä hän on tehnyt mitä erilaisimmissa paikoissa.

- Kaikenlaista on kyllä tullut kokeiltua. Olen ollut jopa pelleksi pukeutuneena jakamassa jäätelömaistiaisia marketissa, Laakso muistelee.

Yrittäjyys vei luottotiedot

Laakso on yrittänyt parantaa asemiaan työmarkkinoilla hankkimalla kello- ja kulta-alan erikoistutkinnon sekä isännöitsijän ammattitutkinnon.

En ole koskaan tehnyt sellaista työtä, josta saisin kuukausittain tietyn summan rahaa.

Johanna Laakso, Kokkola

Hän on kokeillut myös oman yrityksen pyörittämistä 2000-luvun alussa. Viisi vuotta pystyssä pysynyt liike jätti jälkeensä vain rahavaikeuksia. Menetetyt luottotiedot ovat vaikeuttaneet työllistymistä entisestään.

- Kyllähän se tietysti tuntuu epäreilulta, kun jokin työpaikka on jäänyt vanhojen epäonnistumisien takia saamatta. Toivon kuitenkin hartaasti, että kelpaan vielä jollekin työnantajalle.

Vakipaikka kuin lottovoitto

Vuosien varrella Laaksolta on kysytty useaan otteeseen, miksi hän ei ole löytänyt töitä.

Toivon hartaasti, että kelpaan vielä jollekin työnantajalle.

Johanna Laakso, Kokkola

Laakson mielestä työnantajat pitivät häntä aluksi liian nuorena ja kokemattomana. Nyt tarjolla on pitkälti osa-aikatöitä, joista kolmen lapsen äiti ei tienaa riittävästi.

- Minulle on hoettu valmistumisesta asti, että suurten ikäluokkien eläköityminen helpottaa tilannettani. Enää en kuitenkaan usko, että siitä on minulle apua.

Luovuttaa hän ei kuitenkaan aio.

- Olen alle 40-vuotias, joten minulla olisi vielä paljon työvuosia jäljellä. Tokihan pysyvän työpaikan saaminen tuntuu oudolta ajatukselta. Vähän niin kuin toivoisi päävoittoa lotossa.