Hyppää sisältöön

Skotlannin tuulivoimapäätös raivostutti Donald Trumpin

Trump on vastannut päätökseen uhkaamalla oikeusjutulla. Skotlanti aikoo rakennuttaa Aberdeenin alueelle 11:n tuulivoimalan puiston.

Donald Trump pelaamassa golfia Aberdeenshiressa Skotlannissa 2011. Kuva: Danny Lawson / EPA

Skotlannin hallitus on hyväksynyt suunnitelmat rakentaa tuulivoimapuisto Aberdeenin liepeille. Hanketta on vastustanut kiinteistömoguli Donald Trump, jonka omistama golflomakohde sijaitsee samalla seudulla. Tuulivoimalat on määrä rakentaa noin kahden kilometrin päähän rannasta.

Trump aikoo nostaa asiasta oikeusjutun. Tuulivoimapuiston arvioidaan maksavan runsaat 270 miljoonaa euroa. Yksi sen omistajista on ruotsalainen energiayhtiö Vattenfall.

- Tämä on suuri mahdollisuus Skotlannille, näin vähennämme päästöjä ja olemme lähempänä kunnianhimoisia tavoitteitamme uusiutuvan energian käytöstä, sanoi Skotlannin energiaministeri Fergus Ewing.

Esimerkiksi ympäristöjärjestö Maan ystävät on kiitellyt Skotlannin päätöstä. Maan ystävien mukaan päättäjät uskalsivat vastustaa Donald Trumpin uhkauksia. Tulevan tuulipuiston arvioidaan tuottavan energiaa liki 50 000 kotiin. 

Trumpin suunnitelmat jäihin

Trump osti maata alueelta 2006. Miehen omistama lomapaikka avattiin viime kesänä, vaikka paikalliset vastustivat sitä kovasti. Trumpin suunnitelmissa on rakentaa alueelle myös ylellinen hotelli, jossa olisi 450 huonetta. Rakentamista ei kuitenkaan Trumpin mukaan aloiteta ennen kuin tuulivoimapuistoaikeet on hylätty.

- Tämä on täysin poliittinen päätös, liikemies Trump kommentoi Skotlannin hallituksen päätöstä.

Trump on edelleen sitä mieltä, että tuulivoimalat tuhoavat Skotlannista matkailualan ja luonnon. Trumpin liki miljardin kustantaneen golfkeskuksen kentät rakennettiin maille, joilla pesi harvinaisia lintuja.