1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Skandaalinkäryinen Bolshoi odottaa suomalaisia kylään

Suomen Kansallisbaletti valmistautuu historiansa esimmäiseen vierailuun Moskovan Bolshoi-baletissa.

kulttuuri
balettitanssijoita lavalla
Bolshoin jokainen esitys myydään yleensä loppuun. Maxim Shipenkov / EPA

Suomalaiset esittävät Moskovan Bolshoi-teatterin Stravinsky -festivaaleilla modernin klassikon Kevätuhri sekä kolme nykytanssiteosta. Stravinskyn ja koreografi Vaslav Nijiskyn Kevätuhri oli huikea skandaali, kun se ensiesitetiin pariisissa 100-vuotta sitten. Teos uudisti käsitystä tanssitaiteesta. _Kevätuhri _rekonstruoitiin 1980-luvun lopulla ja esitettiin ensi kertaa Suomessa 1994.

Huhtikuinen vierailu kouristaa jo tanssijoiden vatsanpohjissa.

En usko, että olemme millään tavalla vaarassa.

Kenneth Greve

- Kyllä jännittää, tunnustaa tanssija Emmi Pennanen.

Pennanen on mukana kahdessa teoksessa. Hän tanssii Kevätuhrissa sekä Bella Figurassa.

- Ei oikein voi tietää, miten yleisö reagoi. Olen kuullut, että reaktiot voivat olla voimakkaitakin. Mutta positiivisella mielellä menemme. Meillä on tosi hieno ohjelma ja me teemme sen hyvin.

Skandaali toisensa perään Bolshoissa

Bolshoi on ollut maailman median valokeilassa jo kuukausia teatterin sisäisten kiistojen kärjistyttyä siten, että joku heitti syövyttävää happoa baletinjohtaja Sergei Filinin kasvoille. Tässä kuussa yksi talon ballerinoista löi lisää löylyä väittämällä teatterin johdon parittaneen tanssijoita liikemiehille.

Kansallisbaletin johtaja lähtee kaikesta huolimatta matkaan luottavaisin mielin.

- En usko, että olemme millään tavalla vaarassa, toteaa baletinjohtaja Kenneth Greve.

- Olin itse juuri Venäjällä ja tämä sama asia tuli esiin siellä tiedotustilaisuudessa. En kuitenkaan näe mitään yhteyttä meidän vierailumme ja näiden hyvin vakavien ja ikävien tapausten välillä.

- Tarkoitushan on siellä viettää esityksellämme _Kevätuhrin _100-vuotisjuhlaa.

Tärkein kutsu Kansallisbaletin historiassa

Moskovassa opiskellut ja Bolshoissa vastikään ensimmäisenä suomalaisena koreografina työskennellyt Jorma Elo kertoo, että venäläinen kulttuurimaailma uudistuu huimaa vauhtia ja se herättää hämmennystä koko yhteiskunnassa. Kova työnteko jatkuu Bolshoissa karmaisevista tapahtumista huolimatta.

- Kyllä siellä arki keskittyy siihen, että tanssiesitykset saadaan valmiiksi. Työskentelytahti on todella kova, kertoo Elo.

- Tunnen baletinjohtaja Sergei Filinin oikein hyvin. Toivon, että hän toipuu ja voi jatkaa niitä uudistuksiaan, jotka hän on aloittanut, toivoo Elo.

Elo työskentelee koreografian ympäri maailmaa mm. suomalaissyntyisen Mikko Nissisen johtamassa Bostonin baletissa. Hänen koreografiansa _Double Evil _lähtee mukaan Bolshoi-vierailulle.

- Kyllä mikä tahansa balettiryhmä pitäisi kutsua Bolshoihin kunnianosoituksena. Kansallisbaletissa ollaan syystä innoissaan, sanoo Elo.

- Tämä on varmasti tärkein vierailu baletin historiassa. Samalla se avaa uusia väyliä kulttuurivaihdolle Suomen ja Venäjän välille.

Odotettavissa täysiä katsomoita

Suomalaiset saavat luultavasti esiintyä Moskovassa täysille katsomoille. Moskovalaiset rakastavat balettia ja Bolshoin jokainen esitys myydään yleensä loppuun. Suomalaisvierailu on herättänyt innostusta jo etukäteen. Vierailun vuoksi järjestettävässä tiedotustilaisuudessa oli läsnä kymmeniä kameraryhmiä ja toistasataa toimittajaa.

Kansallisbaletin tanssijoilla on vielä ankara harjoitusperiodi edessään. Bolshoissa näyttämön lattia on kalteva ja sen päällä tanssiminen vaatii omat niksinsä.

- Lattia on rakennettu alunperin oopperaesityksiä varten, kertoo baletinjohtaja Greve.

- Olemme rakentaneet Alminsaliin harjoituksia varten samanlaisen kallistuksen. Tanssiminen tulee olemaan vaikeaa, mutta ei mahdotonta. Jorma Elon paljon piruetteja sisältävästä Double Evil-teoksesta tulee kyllä _Triple Evil _tämän myötä, vitsailee Greve.

Moskovalaiset ovat asettaneet Kansallisbaletin esitykselle ikäsuosituksen. Esitystä ei suositella alle 16-vuotiaille. Syynä tähän arvellaan olevan yksi nykytanssiteoksista, Jiří Kyliánin Bella Figura, jossa tanssijat esiintyvät yläosattomina.

- Se on hyvin tasa-arvoinen teos, miehet ja naiset liikkuvat samanlaisissa pitkissä hameissa. Se on myös hyvin kaunis, kuvailee tanssija Emmi Pennanen, joka tanssii teoksessa keskeisen roolin.

Kansallisbaletin tulikaste Bolshoissa on 18. huhtikuuta. Mukaan matkaan lähtee 90 ihmistä, joista 59 on tanssijaa.

Lue seuraavaksi